Wednesday, 31 December 2014

Samseng Jalan Raya

sumber google

Okay harini Sha nak share sikit pengalaman Sha kena buli dekat jalan raya masa keluar lunch tadi. Bukan kena buli extreme, tapi kena hon by driver  tak bertamadun yang  masih kekal di bumi nyata ni. Ekceli driver yang macam ni lah mengundang kemalangan jalan raya. Sha mengaku Sha sendiri ada niat nak hon-hon driver lain if ada some mistake yang dorang buat. But tak buat pun, just ada niat yang tak terlaksana jer. Sebab Sha bukan di didik menjadi sebegitu rupa.

Ini tak, Sha cuma lambat jalan jer masa dekat lampu hijau. Kereta belakang dah hon-hon bagai. Menyebabkan kereta tu tak sempat nak lintas dan lampu bertukar merah semula. Hon Sha tak kesah lagi.  Memang time lesen L dulu  selalu kena hon. Ni  lalu sebelah then orang sebelah driver tu siap angkat-angkat tangan macam marah-marah dengan mulut mengomel. What the Fishhh ! Mentang-mentang lah dalam kereta tu semua lelaki and Sha ni perempuan sorang-sorang dalam kereta, mereka berani buat macam tu. Dasar pembuli jalanan ! Geram bila difikirkan balik. 


 Sha bawak bawak pelahan pun kena hon. Bukan nya pelahan mana. Setakat jarum meter tu cecah 80 jer. Kena hon jugak. Bukan dekat atas highway tapi jalan kampung kot. Tak paham betul lak tipikal orang Malaysia ni. 

Lagi Sha menyampah driver yang suka potong jalan semata-mata tak nak tunggu lampu merah and baris panjang-panjang. Kalau macam tu memang Sha tak bagi muka. Jangan harap dapat potong line Sha. Memang Sha ikut kereta depan dekat-dekat sampai tak ada ruang driver macam gitu nak masuk. 


Siapa yang baca ni, hope uols tak macam dalam cerita ni. Mybe uols bangga dapat buat macam tu tapi bila kena batang hidung sendiri paham-paham jela ok. Cuma nak pesan, jadi lah pemandu berhemah. 



Wednesday, 24 December 2014

Scan Part 1 - So excited !

Assalamualaikum dunia, and hello !

Semalam first checkup untuk baby sulong Sha. Excited sangat coz bulan lepas Doktor klinik tu buat scan tp baby tak nampak lagi. So dia cakap next checkup kita scan lagi sekali.

So semalam Sha pergi la cam biase, amik number, tunggu then amek darah, and bla bla. Lepas jer jumpa nurse yang macam kaunselor tu. Sha pun jumpa Doktor.

Tanpa berlengah Doktor suru baring dan buat scan. Kali ni baby nampak jelas. Seronok sangat dapat tengok dia. Dah nampak bentuk kepale dengan tangan. Hehehe comel.


Siap bagi gambar and tampal dekat buku pink. Satu untuk Sha satu lagi untuk buku yang klinik simpan.  Cer tengok. Tang kecik-kecik tu tangan dengan kaki dia. Comellll !!! 

Wednesday, 17 December 2014

Manisnya Cinta Di Cappadocia - Review


Auuucchhh ! Fazura (Ifti) sangat menawan hatiku ! Shaheizy Sam (Nazmi) pulak romantik gilerr dalam cerita ni. Ouhhhh hatiku  cair bagai coklat cadbury yang diletakkan di bawah matahari terik !

Semalam Sha dengan Asben bawak sepupu iols pergi tengok wayang. Tak bajet pun nak tengok cerita melayu. Paham-paham lah cerita melayu zaman sekarang mengarut sangat. Tapi disebabkan cerita omputeh sume under 18. So budak-budak tu kesian tak dapat tengok cerita yang best-best ! 

So Sha bawak dorang tengok cerita Manisnya Cinta Di Cappadocia Dan cerita nya membuat aku tertarik. Coz tak de part-part membosankan. Walaupun dah pukul 11 malam. Sha still tak mengantuk tengok cerita ni. Sebab sangat ROMANTIK !!! 

Nazmi sangat gentlemen ! Suka part Nazmi ikot Ifti pergi Turkey. Then jujur jer Nazmi cakap yang dia ikot Ifti pergi Turkey. Tapi part Bakhtiar(Faizal Hussien) lamar Ifti memang tak suka lansung. And What The Fishh ! Dengan perangai yang tak bertanggungjawab tu ada hati nak jadikan Ifti sebagai isteri. Memang people can change. Tapi kalau dah perangai dah buruk sesiapa pun akan serik.



Sinopsis:

‘Manisnya Cinta Di Cappadocia’ mengisahkan tentang seorang wanita bernama Ifti Liyana yang masih tercari-cari erti cinta sejati.Hubungan cinta Ifti bersama Fredo yang terjalin bertahun lamanya terputus dipertengahan jalan apabila Ifti menyedari teman lelakinya itu tidak setia.Pertemuan pertama Ifti bersama Nazmi telah menimbulkan satu perasaan yang dia sendiri tidak faham. Kehadiran Nazmi dalam hidupnya benar-benar membuatkan perasaan bercelaru. Atas rasa ego yang tinggi, perasaan rindu terhadap Nazmi dibiarkan tersimpan erat di dalam hati.Namun, Ifti sekali lagi rasa seperti dipermainkan apabila dia mendapat tahu Nazmi sebenarnya sudah berkahwin.
Adakah Ifti sanggup mengorbankan cintanya? Adakah Ifti sanggup menjaga anak-anak Nazmi seperti anak-anaknya sendiri?


Oke part yang Nazmi dah berkahwin tu, tipu jer. Itu bukan Nazmi tapi Khairil abang Nazmi yang muka sama macam Nazmi. Then bila Ifti dapat tahu kebenaran nya. Masa tu lah dia rasa menyesal tak kesudah. Kesian Nazmi tau masa tu. Tapi Nazmi datang pujuk dengan menghadiahkan kereta kodok (volkswagen) yang dah dimakeup. -kereta tu lah, yang Nazmi bawak Ifti pergi first date. Tapi masa tu volkswagen tu buruk giler(ala-ala kerata haji bakhil dalam Labu Labi)

Sweet kan ? So kalau nak fefeeling romantik pergi lah pawagam yang berdekatan. Heheheeh ^^

Tuesday, 16 December 2014

29 Ogos 2014 - Majlis Pernikahanku

Agak macam terlambat jer untuk Sha share kat sini gambar nikah . Well tak berkesempatan lah sejak-sejak dah berumahtangga ni. Heheheh. Btw tak pe. Bagi yang tengah nak berumahtangga, selamat menjalani la ye . Yang sudah berumah tangga mesti uols teringat-ingat jer kan ? Kenangan manis, siapa boleh lupa beb !

Tema untuk nikah Sha pilih putih coklat. Asben memang macam tak ikot tema sangat, sebab dia seorang yang degil. Disuruh beli sampin kaler coklat tak nak. Haishhh. Nak jugak pakai sampin recycle abang dia. Baguslah, dia seorang yang berjimat. Tak macam bini dia yang over boros  (owner blog) hahaha.

Sha dinikahkan oleh ayah Sha sendiri di perkarangan rumah. Yang meramaikan majlis, sedara mara dan jiran-jiran pada hari jumaat sesudahnya solat jumaat. Debaran nya jangan cakap lah. Eksaited, takut, malu suma ada. Sedih tu tak ada lah. Tapi lepas pergi rumah blah lelaki, time tu memang sebak gila bila teringatkan mama Sha. Rindu sesangat time tu. Tak sampai 1 hari pun kat rumah blah asben.

Well sorang jer anak perempuan dari 7 orang adik beradik. Mesti lah Sha yang paling rapat dengan mama. Lepas ni dah tak boleh nak manja-manja dengan mama. Manja pun sekejap-sekejap je. Hurmmm...

Okehh tutup kisah sedih, now Sha belanja gambar nikah plak . Heheheh














Monday, 1 December 2014

Kentang Berhantu ~Huuuuuu Huuuuu

Assalamualaikum dan hai !


Hari ni nak cerita pasal kentang berhantu yang Sha duk mengidam ritu. Hahaha finally Sha dapat membaham kentang tu dengan lahapnya. Mohon jeles ^^



Kentang ni Sha beli dekat Butik Pop Donna yang pames sangat tu. Insta shop dekat melaka. Orang melaka yang kaki shopping mesti tahu. Masa tu nak pergi beli takoyaki yang sedap dekat Pop Donna sekali Sha ternampak Kentang Berhantu a.k.a Baked Potato ni. So ape lagi capai lelaju pergi bayar. Hahaha, Dah lah takoyaki Sha beli 3 bekas, Capai lagi kentang ni. So uols akan tahu lah reaksi Mr.Asben macam mana kann ? Reaksi terkejut + redha + apa nak dikata dapat wife kuat makan. 

RM 12 sebekas. Lepas bayar and balik rumah try la makan. Firstly Sha bagi 4 star dekat cheese dia yang meleleh tu coz I'm the cheese lovers uols. Lepas tu diapit pula dengan daging yang dimasak dengan sayur campur dibawah lapisan cheese tersebut membuat lidah menari-nari dalam mulut. Kahkahkah. Opcoz bawah sekali tu kentang. Kentang yang direbus. Bila makan kesemua sekali serentak. Sangat sedap sehingga mengalirkan air mata. Argghhhh mohon uols jeles !


Thursday, 27 November 2014

Pengalaman Mendaftar Sebagai Ibu Mengandung

Assalamualaikum dan selamat pagi uols.

Hari Sha nak share pengalaman mendaftar di Klinik sebagai seorang ibu buat kali pertama dalam hidup. Heheheh. Memang eksaited and takut la jugak masa nak pergi mendaftar tu. Disebabkan anak pertama, opcoz la Mr.Asben akan menjadi peneman setia. Tak ajak pun dia tetap akan ikut. Dia pun eksaited uols.

Dalam family Mr.Asben dia anak number 2. Masa kahwin ritu, Sha jalan sekali dengan abg dia. So, disebabkan Sha pregnant dulu dari akak ipar dia. Mak mertua I eksaited jugak nak ikot I pergi mendaftar. Cucu sulung uols.

Sha daftar dekat Klinik Kesihatan Tanjung Keling. Ye kot ? Sha pun tak pasan. Ingatkan daftar kejap jer. Mase nurse nak bukak buku pagi tu dalam 9 lebih , dia dah pesan awal-awal '' Hari ni nak daftar lebih kurang 1 jam tau.'' Sha pun iye lah. Maklum lah kali pertama, mana lah nak tahu apa-apa. Dia cakap ''Hari ni kena amek darah, check gigi, jumpa doktor''



Bab lambat tu Sha memang tak kisah, sebab memang dah minta cuti pun hari tu. Tapi bab amek darah memang ada masalah sikit. Mahu tak nya, masa nak buat ujian saringan HIV sebelum kahwin ritu pernah nak terpitam kott. Badan melayang-layang. Nasib baik Sha jenis kuat. Tak delah pitam mase tu. Tapi badan rasa macam nak tumbang jer masa tu. Pastu kali ni nak buat lagi. Memang pengsan la jawab nya. Tapi alhamdullilah, nurse yang amek darah tu buat tak sakit sangat. biase-biase jer rase. Sha pun , ehhh tak sakit pun. This one lagi better dari nurse kat Poloklinik tu.

Lepas amek darah, check air kencing check gigi last sekali kena jumpa dengan doktor pulak. Ingat kan doktor bab-bab kehamilan ni perempuan tapi lelaki uols. Umur dalam 40 an lah kot. Sebab ada uban. Hahaha. So Sha pun bersangka baik la. Ingat kan doktor tu just bagi nasihat or tips-tips. Tapi hari pertama dia dah buat scan. Bagus jugak, dia cakap nak pastikan Sha tak pregnant diluar rahim. Alhamdullilah buat masa ni tak ada pertanda kandungan diluar rahim.

After 12 a.m baru lah selesai dengan jayanya prosedur untuk mendaftar.


Wednesday, 19 November 2014

Review Susu - Nestle Mom & Me

Assalamualaikum uolss..

Kali ni Sha nak share sikit pengalaman sebagai seorang Mommy to be. So sape-sape yang geng denga Sha jemput-jemput lah baca entri kali ini ya. Mana lah tahu boleh membantu.

Hamil Dan Susu
Susu?? Kenapa harus susu ? Rata-rata makcik yang Sha jumpa and asben Sha sendiri suruh minum susu. Sha bukan jenis penggemar susu tepung ni. Kembang tekak uollss. Tapi disebabkan nak baby sihat dan comel, Sha sanggup uols ! Bagai minum racun rasanya. heheheh

Pilihan Terbaik
Sekarang bermacam-macam susu tepung untuk ibu hamil. Mesti uols nak buat pilihan yang bijak kan ? Yela, susu yang baik untuk ibu dan baby. Bagi Sha semua susu terbaik. Beza cuma mahal dan murah jer. Tapi, tengok jugak kandungan susu tu jugak.

Nestle Mom & Me
Bagi Sha yang baru nak mencuba minum susu ni. Sha sekarang tengah mengamal kan susu Nestle Mom & Me. Susu ni 2 in 1. Baik untuk ibu hamil dan untuk ibu yang menyusu badan. Perisa Vanilla. Sedapp habaq hang. Cehhh tengok Sha pun dah suka minum susu gara-gara susu Nestle ni.

Kebaikan
Kebaikan yang ada dalam susu ni adalah Folic Acid. Bagi yang baru-baru lagi dalam 5 ke 6 minggu macam Sha ni . Folic Acid ini memang penting. Sepupu Sha bagitahu Folic Acid untuk membantu pembesaran bayi. Selain itu Ka;sium dan Vitamin D yang ada dalam kandungan susu ini membantu pembentukan gigi dan tulang yang kuat. Dha jangan dilupakan. Untuk otak dan mata. Memang lengkap !

Berpatutan
Bagi yang rasa nak berjimat tu . Boleh lah try produk dari Nestle ni. Memang berpatutan dan sangat ekonomi.




Wednesday, 12 November 2014

Tips Untuk Si Anti Susu

Assalamualaikum dan selamat menjamu selera (makan tengah hari)

Kali ni Sha nak share pengalaman Sha as a Haters Milk.  Seriously selama 23 tahun Sha bernafas tak pernah sekali Sha minum susu segar. Susu F&N pun tak pernah. But kalau dah dicampur milo or nescafe tu minum lah. Tak tahu kenapa.

Tapi kali ini berbeza pulak. Sebagai ibu yang sedang hamil. Susu sangat penting untuk menambah protein dalam badan. So macam mana nak dapat protein kalau Sha  anggap susu itu sesuatu benda yang jijik.

Ini semua fikiran yang mengawal citarasa. Contoh, kalau Sha anggap susu itu tak sedap maknanya lidah akan rasa tak sedap juga. Benda ni pernah terjadi masa Sha zaman berlajar dulu. Seriously sha memang tak makan coslow KFC, tapi disebabkan member-member Sha makan benda alah tu terlalu berselera membuatkan Sha sendiri terliur nak makan. Sampai mengidam-ngidam uols. Then Sha anggap benda tu sesuatu yang sedap, so after makan benda tu. Sha menjadi suka dan sangat obses terhadap coslow KFC.

So semalam bermula kisah Sha berlajar minum Susu Rendah Lemak HL Marigold

Memang percubaan kali pertama meloyakan tekak Sha even minum setengah cawan dengan sekali teguk jer. Tapi bila sahur Sha minum susu ni. Membawa ke opis bau harum susu HL ni. Sha jadi teringin nak minum susu disebabkan tekak kering dek puasa. Serius terbau-bau dalam lubang hidung bau susu ni. Sha anggap susu sesuatu yang sangat sedap. Insha Allah Sha akan suka & gila terhadap susu demi baby comel dalam perut ni.


Tuesday, 11 November 2014

Alhamdullilah. Hamil & Tips

Assalamualaikum dan morning

Hari aku gembira sangat. Nak tahu kenapa ? Cer tengok gambar bawah tu jap .




Yesss i'm pregnant. Even cerita ni bukan baru lagi but aku teruja sangat. Yela sebelum ni aku ada update pasal Test guna UPT strip. Tapi tak nampak, so bila, aku nak betol-betol kepastian aku beli la Clearblue yang mahal bapak ni. Hahahah dan keputusan nya sangat-sangat puas hati. So aku pregnant 5 minggu kira sebulan jugak la tu kan. Alhamdulillah.

Memang semua yang  sudah berumahtangga ingin kan zuriat. Tetapi ada yang dikurniakan cepat dan lambat. Macam aku lambat sebulan. Dah 2 bulan kahwin baru disahkan pregnant.  

aku just nak berkongsi tips yang a amalkan supaya cepat dikurniakan zuriat :

1. aku tak pernah berhenti berdoa. Tak payah cakap pun semua orang tahu kan ? So uolss jangan  putus berdoa

2. aku amalkan solat sunat hajat setiap malam. Even bukan lah setiap malam. Ada lah yang Sha skip 1 2 malam. Letih uols kekadang. Mata berat sangat.

3. Selalu mengaji lepas solat hajat tu.aku takdelah baca sampai 5-6 muka surat. 1-2 muka surat jer. At least  mengaji. 

3. Selain tu aku ada amalkan makanan tambahan iaitu KAPSUL SERBUK DEBUNGA KURMA ia dihasilkan dari pucuk pokok kurma. Khasiatnya mengatasi
  • Kemandulan isteri
  • Menyuburkan rahim
  • Menambahkan hormon supaya sperma yang dikeluarkan berkualiti
  • Menambahkan keseronokan bersama
Kapsul ni boleh dimakan suami dan isteri. Kalau nak tahu lebih lanjut Klik SINI

4. Setiap hari aku minta maaf dengan suami aku

5. Dan yang paling penting aku dah tak duk mengumpat orang. (jahatnya aku)

Tips ni tak menjanjikan yang uols akan dapat zuriat tapi sedikit sebanyak dapat membantu uols. Apa yang pernah kita lakukan semasa sedar mahupun tak. Sebaiknya kita berubah lah. Kalau dulu kita selalu bercakap buruk pasal orang, just STOP dan buang perangai tu jauh-jauh. Kalau kita suka mengaibkan orang sekeliling kita, STOP and buat tak tahu jer. Coz benda-benda macam pun boleh mengakibatkan ALLAH buat dono jer dengan permintaan kita. Seperti mana kita buat dono jer larangan Nya.

Thursday, 6 November 2014

UPT Yang Kabur

Assalamualaikum dan apo kobar ? Sihat ke idookk  ?

Kali ni Sha just nak sharing pengalaman semalam jer. Pengalaman apa ??

Bukan lah best sangat pun. Tapi bagi seorang yang bergelar suri rumahtangga seperti Sha sangat la mengembirakan, even benda tu tak pasti lagi pun da cukup membuat Sha tersenyum masa tidur. Bukan tidur jer beb, masa solat asar semalam pun tersenyum tertiba(haha macam tak khusyuk jer)

Benda ni terjadi masa kat opis semalam, Sha memang dah lama perasan kuku jari tangan belah kiri Sha macam bengkak sikit. Kanan tak pulak.


camni

Bukan tangan jer, ibu jari kaki 2-2 belah pun cam tu. Bengkak dan terasa sakit sikit, macam tersepit pintu. Sha risau lah, so pun bergoogle. Ada yang Sha baca tu tanda-tanda ibu hamil. Tapi Sha tak preggy pn. Saja lah nak sedapkan hati, even benda tu yang Sha harapkan. 

Hati Sha membuak-buak nak beli pregnancy test. Even Sha akan tahu jawapan nya akan mengecewakan, Sha tetap tekad. Beli pun senyap-senyap tak bagitahu cik abang. Sebab cik abang marah, and dia tak nak Sha selalu berharap and kecewa.

Pukul 4.45 Sha dah keluar opis, eksaited nyer pasai nohh. Dri opis sampai rumah Sha tahan kencing semata-mata nak simpan air kencing yang tak seberapa tu, kahkahkah. 

Bermula ujian kehamilan itu.... jeng jeng jeng...... !


Tengok anak panah sangat-sangat kabur

Keputusan nya Sha tak tahu lah, +ve ke -ve.  Untuk sedapkan hati Sha anggap +ve. Period Sha sepatutnya hari Jumaat 7 hb. Tapi sampai sekarang tak ada pertanda nak period.  Sha tunjuk gambar ni kat cik abang. Berlari dia balik rumah. Tapi cik abang nasihatkan, jangan mengharap sangat kalau belum disahkan lagi. Cik abang cakap, minggu depan  tak period lagi kite g check doktor. Sebagai seorang isteri Sha ikut jer-ceeewaaaahhh

Semoga keputusan yang akan datang menjanjikan berita gembira untuk Sha dan suami. Insha Allah. Amin


Tuesday, 4 November 2014

Teringin Kentang Berhantu ^^

Assalamualaikum dan salam muharam.

Korang pernah dengar tak baked potato or Kentang Berhantu (huuuuuu~~~~macam filem seram). Ekcelli benda ni bukan baru lagi. But for me baru jugak lah coz Sha tak pernah makan lagi uols.


Tengok lah cheese dia, melelh baq hang !
That why la I teringin + mengidam (bukan berbadan 2) Terliuq jaq, nengok gambar kentang tue dekat IG. Dekat melaka Sha tak tahu kat mana jual. Yang Sha tahu Pop-Donna ada vendor makanan macam ni.


Tengok la ni uolss ! Banyak nau makanan yang boleh beli. Sha nama jer orang melaka, but tak pernah jejak pun kaki kat Boutique Pop Donna ni. Boutique ni ohsem gila, macam-macam ada. Semua benda yang Sha nak ada kat situ. Tapi sayang Sha takda masa nak pergi.

Tapi kalau Pop Donna ada jual Kentang (huuuuuu~~~~) Sha lah orang pertama akan pergi ! Hahaha pertama lah sangat kannn.

Sha nak try lah buat bnda alah ni. Macam sedap sangatttt la pulak kan ?

Monday, 3 November 2014

Kelebihan 10 Muharam 1436H- 03 November 2014

Assalamualaikum dan selamat pagi uols

Tidak lupa juga kepada adik-adik yang menduduki SPM untuk tahun ni, good luck uols.



Hari ini Sha berpuasa Sunat Hari Asyura. Sepatutnya Sha berpuasa 9 & 10 Muharam tapi disebabkan semalam Sha tak sedarkan diri, tidur keletihan disebabkan melayan En.Suami tengok bola Sha dapat puasa 10 Muharam jer. Tapi Sha ada baca kat tenet, if Sha tertnggal hari  Hari Tasu’a pada 9 Muharam Sha digalakkan untuk berpuasa pada 10 & 11 Muharam.


Sha harap dapat melaksankan ibadah ni dengan ikhlas dan bersungguh supaya segala dosa Sha tahun lalu dan yang akan datang dapat dihapuskan. Sha makin takut dengan dunia sekarang. Azan zohor makin cepat, pertanda untuk matahari terbit di sebelah barat macam nak nampak.

Banyak betul kesilapan yang Sha pernah buat dulu. Manusia tidak pernah lari dari membuat dosa. 

Saturday, 1 November 2014

Free Gift From Mentholatum ^^

Assalamualaikum uols

Whatsup ! Uols nak tahu tak, semalam kan uols, Sha dapat free gift from Mentholatum . Comel sangat ! Hahahah^^

Walaupun tak semahal mana pun, tapi Sha teruja nau dapat benda tu. First time uols Sha dapat free gift selama 23 tahun hidup. Hahaha^^ kesian sungguh lah hai.


Tuuudiaaaa! Lip Ice from Mentholatum, omeyyy angat Diana Danielle^^

So after this boleh lah Sha acah-acah Diana pakai Lip Ice tu. Sha dapat Lip Ice Fragrance Free. Thank you Mentholatum muuuuahhh!!




Thursday, 30 October 2014

Pre-Loved Di Fantasy House

Preloved ? Hurmm ekceli Sha banyak baju-baju and barang-barang yang Sha beli pastu pakai sekali jer then tersimpan elok dalam lemari(almari). Bila kemas-kemas sayang pulak nak buang. Bila tak buang semak pulak rasa. Opcoz la sayang coz baru guna sekali and barang-barang tu masih cantik lagi.

Contoh baju nikah, beli mahal-mahal pastu pakai sekali jer. Now da 2 bulan terperuk dalam lemari. So nak pakai memang tak ler  muat coz badan I da nek 2 KILO kot ! OMG


Sedih pulak rasa nya. Nak bagikan sedara, belum tentu sedara nak pakai baju liplap tu. Sedara Sha len macam sikit.

Baju tunang pun cm tu . Sampai sekarang tak pakai-pakai lagi. Ritu cubetest jugak. Sendat pulak baju tu. Hurmmm sedih :'(



So Sha amek keputusan nak jual baju-baju tu dekat blog ? Ada tak yang boleh bagi pendapat ? Patut ker tak patut ? And ada ker yang nak beli??

Jangan risau Sha tak ada penyakit berjangkit seperti kurap or kayap. Dijamin halal. Heee^^

Monday, 20 October 2014

Aib Orang Ko Sibukkan ? Kenapa ??

Assalamualaikum

Tajuk hari ni agak takut sikit bagi Sha untuk dikongsikan. Dah lama sebenarnya nak bercakap pasal ni. Tapi takut jugak menyentuh hati mana-mana pihak. Sebab Sha akan rasa tak sedap pulak kalau mengguris hati sesiapa yang membaca.

Buruk perangai takpe, tapi jangan buruk sangat hati tu mencari kesalah orang lain then mengaibkan dia pada orang ramai mahupun orang terdekat.



Peringatn juga untuk diri Sha sendiri supaya tidak terlalu menyibuk hal orang lain. Biarkan orang sibuk pasal Sha. Yang penting Sha tidak menambah dosa duk mengumpat or menjaja kesalahan orang sana sini.

Mungkin kau tengah bermegah dengan keaiban orang, sampai ko terleka yang Allah sentiasa mendengar doa orang yang teraniaya.

Wednesday, 15 October 2014

RM48 ke Festival of Fear di Sunway Lagoon

Assalamualaikum

Hey guys ! Pernah pergi Sunway Lagoon tak ? Sha belum pernah lagi. Tapi inshaAllah dalam perancangan. Usul-usul sudah pun dibentangkan kepada En.Suami. Heee^^

Itu ioollss nak pergi sendiri. Tapi kalau uolls nak pergi jugak, ioolls boleh kongsikan cara macam mana uoollss boleh menang  tiket bernilai RM48 seorang untuk menyertai Festival of Fear di Sunway Lagoon.  Bila ?? Pukul Berapa ?? Macam mana ??  


TARIKH : 25 Oktober 2014 (Sabtu)

MASA : 7.00 petang – 10.30 malam

Uolls hanya perlu lengkapkan slogan seperti yang diberikan dan tinggalkan komen anda di SINI . “REMAJA perlu pilih saya ke Nights of Fright 2 kerana ____” (tidak melebihi 20 patah perkataan) di instagram kami secepat yang mungkin sebelum 17 Oktober 2014.


Bukan tu jerr wey,  salah seorang daripada 30 pemenang bertuah berpeluang memenangi hadiah istimewa daripada Sunway Lagoon. Uolls just tangkap gambar mengikut kreativiti dan muat naik ke IG dengan menggunakan #NOFSL & #majalahremaja . Gambar yang kreatif dan mendapat ‘likes’ terbanyak akan dipilih sebagai pemenang.

Amacam joe ? Senang tak ? So tunggu apa lagi wey !

Read more at http://websta.me/p/830782794602100205_199949332#AeP0CETyFSZ2c3xZ.99

Alaaaaa senang jer uoolss. Sha pun dah join okeyy ! (jangan lupe follow insta Sha and double tap okeyyy) Please please la. Sha mohon jasa baik uoolls like gambar Sha oke. Heee^^ (sambil buat muka  acah-acah comel)

My instagram - cikshazwani


Ehhh ehh ehh tapi sebelum uolls nak join wajib follow instagram Sunway Lagoon @sunwaylagoonmalaysia dulu taw kalau nak menang tiket.




Tuesday, 14 October 2014

Samsung Grand 2 ~ Multi Window Yang Best !

Assalamualaikum..

Hari nie  nak review sikit pasal handpon baru Sha (even tak ada lah baru sangat)
Dah nak dekat sebulan jugak lah Sha menjadi pengguna Samsung Grand 2 ni. Grand 2 ni dikira latest jugak  dari Samsung S4. Harga pun mampu milik taw, jangan tak tahu. RM850++


Sumber Encik Google

Sha punye sama sebijik macam atas ni. Cover belakang dia kulit taw. Skrin dia pun besar, puas tengok movie. Yang paling Sha suka multi window dia.



Tengah-tengah men~download, sempat lagi balas wasap En.Suami tanpa exit dari Galaxy Apps. Tak ker senang camtu. Boleh buat 2 kali kerja sekali gus. Tak adalah En.Suami selalu marah balas wasap terhegeh-hegeh. Kelebihan yang sangat-sangat Sha perlukan.

Tapi kalau camera dia 8 megapixel jer. Bagi Sha yang suka berselfie ni. Tak bape nak suka sangat lah. Untuk front camera dia 1.9 megapixel jer. Gambar pun tak berapa nak cantik.


Selama Sha pakai Grand 2 ni. Memuaskan la jugak. Even camera jela tak bape nak minat sangat. Bcs Sha memang suke post-post gamba dekat insta. So tak seronok la kalau gambar kabur jer. Bab bateri memang tahan. Walaupun bukan untuk 1 hari suntuk tapi, memuaskan hati. 





Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang bermula pada jam 9.30 pagi 9 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 28 Oktober 2014.Sepuluh blogger bertuah akan dipilih untuk memenangi Template Eksklusif untuk Bloglist dari cikkumbang.

Semua blogger dijemput untuk menyertai Giveaway ini sambil berkenalan sesama blogger.

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow Blog Sponsor
CikKumbangAzhafizahSyiraLokmanDayangDeno

2. Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish.

5. Make sure korang tinggalkan link entri di ruangan komen INI & nyatakan Bulan Kelahiran korang untuk memudahkan Cik Kumbang letak di Bloglist mengikut Bulan Kelahiran plus boleh wish birthday nanti (x__X)

TARIKH TAMAT: 28 Oktober 2014

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2014.

Good luck!

Monday, 13 October 2014

Liebster Award ^^


Thanks kepada EURUKA SEVEN~ Cik Eda kerana me~tag kan diriku yang tak sefemes mana ini. Disebabkan sha sudah pun ditag, wajib lah untuk sha me~join kan diri.

Pada asasnya, Anugerah Liebster dicalonkan untuk blogger yang pengikut adalah lebih rendah daripada 500. So that's me. Now masa untuk menjawab soalan dari Cik Eda kita tu ye. 

1.blog siapakah yang akan you guys singgah? 
Blog yang selalu menjadi inspirasi untuk Sha berblogging ~ YuyuZulaikha , NameeRoslan , 

2.you guys suke minum ape?
Milo Ais tapi buatan sendiri, Kenapa ? Bcs milo ais kat kedai tawar, cair, tak kaw ! 
3.you guys selalu cerita ape dalam blog?
Pengalaman hidup
4.apa warne kesukaan you guys?
Opcos la Pink
5.apa penambah baik you guys untuk cantikkan blog
Decoration HelloKitty
6.you guys suke tengok filem ape?
Filem komedi & fantasy
7.ade ape-ape kekurangan tak dalam blog eda ni..
No ! Everything is perfect ! Bcs pink 
8.tempat shopping yang selalu you guys pergi?
Instashop ! Mudah Cepat dan boleh berfikir panjang
9.bussines ape yang you guys jalankan sekarang?
Nothing ! 
10.kalau you guys shopping suke beli ape?
Kasut ! Tudung ! Baju ! 
11.you guys berkerja sebagai ape?
Kerani di sektor swasta , sebab tu lah tanpa rasa bersalah menjawab soalan Cik Eda ni diwaktu kerja


Anda-anda yang bertuah  di~tag 

3. Cikna

Yang ditag tu dipersila kan la jawab soalan Sha pulak yer ^^

1. Siapakah idola anda dikalangan blogger ?
2. Mengapa anda menjadikan dia sebagai idola ?
3. Apakah tujuan anda berblogging ?
4. Apakah faedah yang anda dapat selama berblogging ?
5. Sejak bila anda mula berblogging ?
6. Siapakah yang menarik minat anda untuk berblogging ? 
7. Antara Yuyu Zulaikha dengan Cik Epal siapa paling comel ?
8. Adakah anda kenal Yuyu Zulaikha dengan Cik Epal ?
9. Apakah matlamat anda bila berblogging ?
10. Pernahkah anda menebus earnings dari Nuffnang ?
11. Adakah anda marah terhadap Sha kerana tag anda ? ^^

Bloggers anda wajib menjawab ! Hahahha . Just for fun. 

Thursday, 9 October 2014

Segmen + Giveaway Sweet Sour by N|A


^
|
|
|

Klik Banner Untuk Maklumat Lanjut


Cinta
Apa itu CINTA 
Sesuatu yang diagung-agungkan
Membuatkan kita alpa pada yang Esa
Hingga tercalar dan tergadai maruah

Cinta 
Pada siapakah kita lahirkan rasa cinta
Ibu atau ayah yang membesarkan 
Pada lelaki atau perempuan
Atau yang menciptakan rasa cinta 

Cinta
Tidak mengira umur, bangsa mahupun agama
Setiap yang dipanggil manusia pasti merasakannya
Selalu bahagia merasainya
Namun dilengkapkan dengan rasa kecewa


Karya : cikgadisfantasy (acah-acah)





Thursday, 2 October 2014

Debaran Terasa - pregnancy Test ^^


Dah sebulan sha mendirikan rumahtangga. Alhamdullilah baik-baik hendaknya. Saat yang dinanti-nantikan pun tiba. Iaitu waktu yang sesuai untuk membuat pregnancy test. Kalau ikutkan minggu ni adalah minggu sha datang bulan. Tapi...... sampai sekarang masih belum ada  tanda-tandanya. Hehehe (gelak malu)

Sha rasa macam nak pergi 7e beli jer benda tue. Sebab sha dah eksaited sangat ! (Allah yang tahu macam mana) Tapi En.suami kata jangan dulu. Dia cakap tunggu lagi 3 4 hari lagi. Dia takut sha kecewa kali yang 3, coz bulan ni saja sha beli benda tu 2 kali. Tapi keputusan nya negative. Eksaited nya pasal !

Tapi kadang-kadang was-was juga, coz kitaran haid sha bukan betol sangat. Ade yang awal sangat 27-30 haribulan dah datang bulan. Ada yang lambat 6-7 haribulan baru datang bulan.
Hurmm kadang-kadang konpius jadinya.

Allah jer yang tahu perasaan sha sekarang ni. Kalau betul bersyukur sangat. Even sha sendiri tak plan pun nak anak awal. Sebelum kahwen dulu dah mention kat suami cakap "ayang nak anak lepas setahun kita kawen, coz nak kukuhkan ekonomi dulu" tapi andai ini rezeki sha dapat anak awal apa salahnya. Ye idookkk ?


Monday, 29 September 2014

29.9.2014 - Kasih Ku Padamu


Genap sudah sebulan aku bergelar ieteri kepada Ahmad Fuad Bin Hassan. Aku amat bersyukur kerana dijodohkan dengan seorang lelaki yang amat menyayangi aku dan seorang yang bertanggungjawab. Aminnn.

Dah sebulan baru aku dapat tahu yang En.Suami selalu memerhatikan aku semasa tidur, hahaha sebab dia cakap aku tidur berdengkur. Kuat pulakkk, malu seyh !
Aku cakap lah,'' yeker ?'' 
dia jawab ''yela, ayang tidur kalau bom jatuh pun tak dengar. Hahahah !''

Thanks abang coz selalu ada dengan sayang. 
Memahami sayang
Tolong sayang angkat baju bubuh dalam mesin even abang sendiri tahu itu tugas seorang isteri
Sediakan minum petang bila ayang balik kerja yang selalu kebulur
Penuhi nafsu shopping ayang yang melampau walaupun gaji abang tak setanding CEO
Selalu melayan sikap mengada-ngada ayang yang kalah budak umur 4 tahun

Ayang mintak maaf seandainya sayang pernah melukakan hati abang atau mengguriskan hati abang.
 Maafkan lah ayang okey .


Khas buatmu Ahmad Fuad Bin Hassan

Thursday, 25 September 2014

"GIVEAWAY : BLOGGER 1 MALAYSIA"


3 Facts About Me

1. I'm blogger from Malacca
2. I love blogging because I like to share my story, my life and my opinion to all
3. I'm pinky and HK lover blogger

Anda digalakkan untuk menyertai "GIVEAWAY : BLOGGER 1 MALAYSIA" kerana pemenang utama akan dapat hadiah istimewa. So jangan lepaskan peluang. 


Mengindam - Hah betol ker ??


Nampak tak tu, model sedang menarik seguni mangga untuk dijadikan spare part kudap-kudap di waktu malam. Hahahah model la sangat. Semalam aku pergi kebun mak mertua. Aku apa lagi, habis licin pokok mangga tu aku jolok buahnya. Tuuuuu! hasil menjolok. Kahkahkah

Mangga semua muda lagi. hijau-hijau hendaknya. Yang kuning belum musim lagi kott. Memang aku nak mangga muda. Cicah ngan kicap ++ cili padi ++ gula == perghhh ! Nikmat bak hang


Aiii len macam jer bunyikk ! Mengidam ker ?? 
Hahahah tak lahh tanda-tanda awal pun belum nampak lagi okey. Baru 3 minggu kawen. Tapi kalau betul apa salah nya, Alhamdullilah aminn.
Dalam kereta nenek asben duk cakap, orang makan masam-masam sok anak dia lelaki. Ehh kesitu pulak nenek ni. Bukan apa, benda tak konfem lagi takut nanti ada yang beriye-iye pastu jadi bukan apa yang kita harap kannn kecewa nanti.

Aku pun takut nak buat pregnancy test. Sebab penah buat dulu sekali. Jawapan not pregnant. Sedihh je. Tak apalah, tunggu jela. Kalau ada rezeki dapat anak awal alhamdullilah. Kalau lambat pun tak apa. Yang penting aku tak putus-putus berdoa dan sentiasa berfikiran positif. Insha Allah.



Wednesday, 24 September 2014

Pesbuk, Insta, Wechat, Wasap Dan Lain-Lain


Gambaran di atas sudah menjadi kebiasaan di Malaysia. Tak pelik la kalau kita tengok budak umur 6 tahun pun sudah memiliki gadget. Dan aku seorang yang penggemar gadget tegar ! Gadget yang menjadi kegilaan aku adalah henpon ^^ walaupun henpon aku tak lah semahal mana tapi aku tak boleh berenggang walaupun seminit. (sampai kena marah dengan asben)


Pesbuk, twitter, wasap, wechat semua aku ada (sebelum kahwin) tapi sejak dah berumah tangga ni. Aku uninstall semua benda tu. Yang active hanya pesbuk wasap dan insta. Asben cemburu katanya. Memang lah suami mana tak cemburu. Bukan ker orang cakap cemburu tu tandanya sayang. Ceh ceh ceh...  Ni pun baru dapat download wechat dengan syarat asben suruh buat account baru. Asben cakap wechat yang lama ramai kawan lelaki. Bukan aku saje-saje add orang yang tak kenal, dah semua kawan sekolah kawan seIKBN aku lelaki. So aku add lah.

Kadang-kadang aku rasa jauh ketinggal di alam kemodenan ni coz, apa yang orang update dekat pesbuk dan insta aku rasa macam terpinga-pinga seolah-olah tak paham apa yang dorang nak sampaikan. Contoh macam #ootd penat aku pikir ape benda lah tu. Dah lama baru aku tahu OOTD- OUTFIT OFF THE DAY.  Nampak tak aku ketinggalan. 

Puas aku pujuk asben supaya benarkan aku bermedia sosial-cehhh ayat hahah. Sampai aku tak tahu apa yang trending sekarang ni dekat twitter. Sobb...sobb kesian sungguh aku ni. Pujuk dan pujuk and finally aku berjaya melembutkan hati suami tercinta. Sukar sebenarnya kalau suami seorang yang anti media sosial ni macam asben aku ni. Sebelum kahwen, asben aku mana ada pesbuk. Bukan duk pelusuk kampung pun . Kampung pun 15 minit nak ke Bandar Hilir(pusat bandar). Wifi, laptop, ipad, henpon android semua ada. Tapi tak tahu kenapa dia tak ada pesbuk. Sebulan nak kahwen dia suruh aku bukak pesbuk accept dia as afriend. Hahahah tergelak aku. Finally dia ada pesbuk.

Dulu puas aku pujuk suruh buat pesbuk. Dia jawab''malas,xnak ar, nanti-nanti lahh'' 
abang-abang....


Tuesday, 23 September 2014

20 Facts About Me --> Mrs.Shazwani Mohammed

 Assalamualaikum, Hai korang !!
 Mungkin agak terlambat lah untuk aku mengupdatekan tajuk ''20 Facts About Me ''
Hahahah mungkin disebabkan aku kebuntuan idea untuk berblogging hari ini, but aku pun belom update lagi tajuk tu. So why not ??
Happy reading ^^

20 FACTS ABOUT MRS.SHAZWANI



1- Seorang Puan
2- Isteri tercinta kepada Ahmad Fuad Hassan
3-Geli yang teramat pada katak
4- Tak suka kek dan aiskrim - kecuali kek SR tu pun kalau sepotong jer
5- Bulu roma akan tegak pabila tengok sekerumpulan semut 
6-''Perut buncit''selalu kena ejek dengan asben
7- Sangat menyangi Ahmad Fuad Hassan
8- Tinggi 163cm walaupun tak tinggi sangat tapi aku tak suka kerana orang akan cakap ''tinggi nya'' bila pakai heels, dan aku akan berasa MALU
9- Gilakan fesyen tapi tak yakin dengan diri sendiri untuk berfesyen.,
10- Obses untuk jadi cantik !
11- Ada 7 orang adik beradik lelaki, dan saya seorang sahaja perempuan
12- Seorang yang penakut
13- Suka kan benda-benda extreme macam roller coaster, vuvuzela sunway lagoon, big-ice cream a famosa water park dll
14- Suka merajuk
15- Hati sangat sensitif bila tengok pakcik or makcik yang kutip botol, tin kat tepi jalan
16- Berkulit gelap tapi manisss ! hahaha (angkat bakul)
17- Suka stalker pesbuk & insta orang yang dikenali or tak dikenali 
18- Suka Hello Kitty & Butterfly
19- Pink in my world
20- Special about me is selalu bagi nasihat kat orang macam pakar motivasi ! Kahkahkah

Hope korang baca tak muntah hijau ! hehehe
Just sharing
SHARING IS CARING kannn 
Adiosss