Thursday, 10 December 2015

Naluri Seorang Ibu

Assalamualaikum dan hai !

Ya, naluri seorang ibu memang sangat menebal dalam diri aku. Semenjak aku  bergelar ibu ni, aku sangat sensitif (extra sensitif ) kepada bayi, pakcik/makcik tua. Kalau aku jumpa pakcik/makcik yang sedang bersendirian mesti timbul 1 perasaan sedih dalam diri aku. Even pakcik tu tak buat apa pun just duduk jer. Mesti dalam kepala otak aku bermain bermacam-macam soalan. "Mana anak pakcik/makcik ni'' ,  "Pakcik/makcik ni dah makan ke ?'' , "Pakcik/makcik ni kena buang anak ke ?''

Dalam masa yang sama aku teringat Nofal and bila besar nanti. Nofal pun macam ni ker nanti. Aku tak risaukan diri aku tetapi aku risaukan anak aku yang dah tua nanti. Sekarang aku bila tengok baby menangis mesti aku nak menages sekali. Aku tak tahu kenapa tapi peraaan sedih tu datang dengan sendiri.

Haisshh, aku lansung tak boleh tengok baby yang kurang bernasib baik. Gambaran wajah dorang akan aku terkenang-kenang sampai nak tidur. Then aku sendiri tak boleh tidur and menitis air mata dengan sendiri.

Macam mana lah ibu-ibu yang sanggup buang bayi dorang tu kat tempat yang tak sepatutnya. Aku bersyukur sangat aku tak tergolong dalam golongan yang tak berhati perut. Bersyukur tersangat sebab dikurniakan Nofal. Bukan semua orang dikurniakan rezeki, dan tak semua orang anak dia sihat tanpa cela.


Thursday, 26 November 2015

Iphone 5

Assalamualaikum dan haiii ! 


Okay, korang tengok and judge. Kau rasa, kalau hp kau jadi macam ni kau nages tak ? Firstly hp aku ni tak lah teruk nau sampai gini. Dulu kat button tengah tu jer retak. Memang perasaan masa tu bagai kaca retak seribu. Takper, aku sabar jer time tu. Memang kumpul duit nak betul. Pastu, ada ritu aku nak keluar dari kereta, TIBA TIBA - puuuuuuppp !!!!!! Iphone aku jatuh. Aku memang tak jerit sebab iphone memang power. Banyak kali kot aku jatuh kan. Rilek jer takde pape. Tapi aku tak tahu lah ritu, maybe jatuh kat tar kot. Tu yang retak belah kanan atas tu. But my iphone still boleh berfungsi dengan baik. Sebab tu aku pengguna iphone setia. Kalau boleh nak beli hp mesti iphone. Jenama lain aku tak pandang. Bukan sebab nak berlagak iphone jenama mahal (walhal mampu milik jugak lah) tapi sebab ketahanan. 

Kalau aku compare kan samsung aku dulu dengan iphone even iphone 4 je pon dulu. Samsung aku tak sampai 3 bulan dah macam-macam problem. Iphone 5 yang sekarang ni dah setahun pakai. Alhamdullilah takder masalah kecuali yang retak tu jela. 


Still boleh guna lahi . 



Tuesday, 17 November 2015

Cara Milkbooster Datin

Assalamualaikum dan hai uolss !

Hari tu aku ada cerita pasal susu badan aku makin berkurang kan ? Nak dapatkan 1 oz pun payah deknon. Macam-macam cara aku ikhtiar tau. Yela sape yang nak bagi anak dia susu tepung. Rata-rata semua ibu nak yang terbaik untuk anak dia. Ye ke idookk ? 

Aku gigih google petua-petua yang blogger lain share. Tapi tak semua aku ikot. Antaranya amalkan makan ulam raja, minum air horlicks, makan oat. Disebabkan aku memang tak minum susu, susah gak lah aku nak makan suppliment yang berunsurkan susu. Orang kata nak susu banyak. Banyak-banyak kan la minum susu. Wey pregnant pun aku tak mampu minum susu ni plak dah bersalin. Matilanakk!! 

Aku rasa susu badan aku makin kurang sebab aku amek pil perancang Norriday. Entah lah, selama aku makan pil tu memang takde susu badan. Bila direct  BF Nofal susu keluar. Bila aku pump tak keluar plak. Sekarang aku dah stop makan pil perancang. Ehhh elok plak susu ni keluar. Mula-mula stop dulu dapat lah dalam 2 oz. Sekarang boleh dapat sampai 5 oz. Gembira nya aku tak terkata.

Ada sekali tu aku tengok iklan D'Herbs terlajak laris kat tivi. Air masyur yang ada habatussauda tu. Alhamdullah minum air tu susu kira banyak la jugak. Sebab habatussauda tu kot . 




Tuesday, 3 November 2015

Pengalaman Breastfeeding NofaL

Assalamualaikum dan hai .

Hari ini genap 3 bulan 20 hari NofaL sepenuhnya menyusu badan. Alhamdulillah, amiinn.
Walaupun baru 3 bulan, sekarang susu badan aku makin berkurangan. Bukan lah kurang maksudnya tak ada lansung. tapikuantiti tu dah kurang  pump. Selalu bila tepat kol 1 lunch hour aku pump at least paling sikit pun aku dapat 3oz. Dulu sampai 5oz boleh dapat. Bila 2nd pump dapat 4-3 oz. Sekarang mampu dapat 1oz tengahari and petang.



Walaupun bila aku pump time tu takda, tapi susu untuk NofaL direct breastfeeding ada. Tapi aku seorang ibu yang berkerja. Tak mampu nak direct breastfeeding setiap masa. Bila tengok kuantiti tu semakin sikit, semakin sedih pulak rasa.

Dulu masa baru-baru bersalin aku nak sangat anak aku minum FM. Aku tak tahu kenapa. Mungkin aku tak tahu lagi kebaikan BF nie. Sebab sebelum ni apa yang aku nak makan akan terbatas dek kerana risaukan NofaL. Yela orang akan cakap '' eh jangan minum ais nanti budak hisap susu kembung perut'' ''jangan makan pedas-pedas nanti baby kembung'' '' jangan minum air gas nanti kembung'' tapi tu semua kegemaran aku. -_-! (Even sekarang memang aku makan jer, alhamdulilah NofaL kental tak kembung perut)

Sekarang bila pump susu and tak keluar banyak, aku akan sedih. Sedih gila dohh, lagipun Nofal dah terbiasa direct breastfeeding. Bila dengan aku dia tak nak hisap botol, even susu perah pun. Mula-mula dulu memang la aku rasa, ''susah lah baby nak susu nak bagi kat mana. Alahh nak berjalan susah lah nak menyusu baby nanti orang tengok''. (maklum lah bebudak lagi) Sekarang aku dah terbiasa dan aku bangga dapat breastfeeding NofaL.

Bila aku terjumpa sesiapa yang ada baby, aku akan buat-buat tanya , ''baby susu ape ?'' dengan perasaan '' tanya la aku balik '' hahaha (nak bangga sebab mampu bagi susu badan) Aku bukan lah nak riak tapi cuma nak share je kan, tak salah kan ??




Monday, 19 October 2015

Preloved Update- Jeans

Assalamualaikum dan hai ? 

Hari ni aku nak letgo preloved item Cuxe Lady jeans (bootcut) 


*Fit  31 
*Kain stretch/bergetah
*Condition 9/10 
*Pakai tak lama sebab beli masa tu dah preggy, lepas deliver tak kurus-kurus 
*RM 30 incl postage 
*Berminat ?? Wasaap 0129177960

Wasalam 

Friday, 2 October 2015

Anak Tak Tidur Buai

Assalamualaikum dan hai !

Anak siapa yang tidur tak berbuai. Majoriti anak-anak sekarang memang dah dimanjakan dari kecik dengan buai. Asal nak tidur jer masuk buai. Macam tulah mak mertua aku jaga anak aku.



Kalau tak ada buai anak aku tak akan tidur nyenyak. Maksudnya akan terjaga 10 minit 10 minit. Mak mertua aku tak akan ada masa untuk buat kerja lain. Asyik nak duk menghadap jela anak aku si Nofal tu.

Tapi bila difikirkan balik, aku akan susah untuk berjalan kalau si Nofal hanya mengharapkan buai. Kalau aku nak balik rumah mama, aku kena angkut buai ke sana. Kalau nak pergi mall ? Takkan aku nak angkut jugak ? Nofal baru 2 bulan. Memerlukan 20 jam untuk tidur. Akan jadi masalah untuk aku suatu hari nanti.

Akhirnya aku buat keputusan supaya Nofal tak dimanjakan dengan buai. Bila sabtu ahad, aku cuti Nofal aku tak tidurkan dalam buai. Aku bagi susu then main dengan dia sampai dia mengantuk sendiri. Bila budak macam Nofal ni mengantuk, dia akan merengek. So aku menyusukan dia sampai dia terlelap sendiri. Baru aku letak kan dia kat tilam.

Tidur malam pulak, Nofal aku tak tidur kan dia dalam buai. Sejak dia lahir, memang tak ada buai untuk dia. Alhamdullah sekarang time tidur dalam pukul 9-10 malam Nofal memang aku letakkan atas katil. Kalau aku letakkan dalam buai, konpem sampai esok pagi dia takkan tidur. Sebab mata dia sebulat bulatnya dia bukak.


Buat masa ni kemana jer aku berjalan, alhamdullilah Nofal tidur dengan nyenyak nya walaupun hanya di pangku. 

Monday, 28 September 2015

Pengalaman Bergelar Seorang IBU

Assalamualaikum dan hai !

Dah 2 bulan aku bergelar seorang ibu. Perasaan memang la gembira coz ada ada anak sendiri. Sebelum ni asyik main dengan anak orang jer. Aku rasa rata-rata yang bergelar ibu mesti tak dapat nak gambarkan perasaan tu kan ? Sama la dengan aku.



Sejujurnya memang penat. Bagi aku lah, penat  bangun tengah malam, kadang-kadang pagi-pagi buta sebab nak menyusukan Nofal. Aku bagi dia susu badan sepenuhnya. Bagi aku, aku tak ada masa nak tidur petang-petang sebab  Nofal setiap 2-3 jam akan bangun untuk menyusu. Aku kena standby jela. Siyes ! memang mengantuk. Lagi-lagi aku duduk rumah mertua ni, aku kena lah berlakon sikit supaya tak dicop menantu yang pemalas. Even mak mertua aku tahu, jaga anak memang penat, nak-nak lagi baby baru lahir.



Alhamdullilah aku bersyukur sangat dikurniakan Nofal. Sebab Nofal tak reti nak merengek tengah-tengah malam or siang hari. Kalau dia ek-ek 3 ke 4 kali tu tandanya dia nak susu. Jiran-jiran rumah belah mama and mak mertua aku pun cakap "aku tak pernah dengar si Nofal ni menanges" Bukan lah si Nofal ni bermasalah tak boleh menanges. Pernah lah jugak dia menanges bila orang kacau hidung dia. Rata-rata yang sakat Nofal suke picit-picit hidung dia yang kembang semangkuk tu. Menanges lah dia kena picit.




Nofal memang anak yang baik. Aku bawak dia kenduri kawen pun rilek jer tidur. Tak de plak dia merengek panas ker, bising ker , nak tidur pun tak payah nak berbuai. Sebagai seorang ibu aku mestilah tahu kulit anak aku macam mana. Aku perasan badan Nofal macam beruam macam merah-merah. Tapi dia tak  rasa pape. Still boleh tidur dengan nyenyaknya.



Perkara yang paling aku suka pasal Nofal ni. Dia suka mandi. Masa dalam pantang dia mandi tak pernah berbunyi. Walaupun sekali. Sampai lah sekarang dia mandi boleh senyum-senyum lagi dalam tab mandi dia tu. Dia baru 2 bulan, tapi aku dah mandikan dia dengan air paip. Sejuk la sikit. Tapi tak nanges jugak. Kental juga si Nofal ni. Huuhuh



Tuesday, 22 September 2015

Pengalaman Bersalin Normal & Czer Part 1

Assalamualaikum dan hai you guys !

Okey aku rasa dah berhabuk dah blog ni bila aku tak ada masa nak update blog. Lama gila kot aku tak buka blog. Sebab bizi sangat mase pregnen mase tu(bizi lah sangat padahal malas!) hihihi
Well semua orang sedia maklum hormon ibu  mengandung kan berubah-berubah. Ada malas tahap gaban ada masa rajin.

So hari ni aku nak kongsi kat blog tentang pengalaman bersalin 2 bulan lepas (dah lama baru nak update, dah tak fresh dah cerita kau tu ) Walaupun dah lama tapi kenangan tu masih lagi terbayang-bayang oke ! First time kann, siapa boleh lupa.

10 Julai 2015
Aku  start cuti hari ni.Orang sibuk cuti awal coz takot terberanak awal, aku rilek keje lagi even due date 14.7.15. Yela aku  rasa macam baby nak keluar lambat. Tu yang tak rasa sakit or keluar tanda. Okey 10 haribulan masa tu hari jumaat aku masih tak sakit lagi, tapi setiap hari aku doa supaya keluar tanda coz tak nak kena induce. Banyak pengalaman yang aku dengar induce ni sakit dari biasa(betul ker ?)

11 Julai 2015
And the day pun tiba,  lepas sahur  nak mandi macam biasa sebelum solat subuh, then aku terperasan ada darah sikit dekat panties. Tapi aku buat tak tahu jer. Lepas solat aku rasa macam darah period keluar, kali ni banyak sikit dari kat panties tadi. So aku berdesup pergi GH dan kena tahan wad. Pesan nurse KK Tanjung, kalau pecah air ketumban, keluar darah bercampur lendir terus pergi hospital. Kes aku lebih kurang darah bercampur lendir.

12 Julai 2015
Darah masih keluar seperti biasa, sikit tapi jarang. Ujian CTG pun masih normal. Disebabkan duedate semakin hampir doc kat GH tu buat scan pada baby. Doc ramalkan kemungkinan baby aku 3.5 kg. Orang cakap berat baby macamtu kira besar. Tinggi aku163cm, so takde masalah untuk normal. Keputusan untuk hari ini, semua normal dan masih menunggu jalan keluar terbuka.

13 Julai 2015
Hari ini doc ada check jalan bawah, baru buka 1cm. aku adalah buat ketuk ketampi selama kat hospital tu. Tiap kali masuk toilet lepas kecing aku ketuk ketampi 10x. Petua katenya klau nak baby keluar awal. Sape nak induce oiii. Sakit !!
10 malam- ( 14 Julai 2015) Mama datang nak jenguk princess dia yang sorang ni. aku citer lah yang petang tadi aku rasa sakit, perut macam mengeras. Tapi tak macam contraction yang 10-15 minit tu. Mama dah takut, mama cakap dia tak nak balik and nak tidur dekat luar wad. Sebagai seorang anak, aku kesian ar tengok mak sendiri tidur kat kaki lima. GH kann, mana boleh sesuka hati masuk. Lepas pujuk-pujuk  akhirnya mama bersetuju nak balik tapi dengan syarat kalau masuk labour orang pertama kena call ialah mama.
12 Malam-( 14 Julai 2015) Lepas keluar masuk keluar masuk toilet sebab nak terkencing and sakit macam contraction, masa baring tiba-tiba rasa air suam keluar macam terkencing. Akak sebelah katil perasan and cakap''air ketumban dah pecah, pergi panggil nurse''. Masa tu aku gagahkan diri untuk berjalan even masa tu sakit contraction tu makin kuat. Doc check bukaan dah 4cm and aku ditolak masuk labour room. Call mama, and mama tak tidur sebab risaukan aku.
4 Pagi-( 14 Julai 2015) Asben aku dipanggil masuk coz kami dah pergi kursus peneman.
5 Pagi-( 14 Julai 2015) Mungkin bukaan dah 8-9 cm , doc dan yang lain mual buat persiapan. aku disuruh teran (alaaa macam beranak tu, push-push) Tapi sayang, doc cakap aku tak reti. Tiap kali aiku teran, doc kata salah and bukan macam tu. Sedih sangat time tu, sebab doc kate kepala baby dah nampak.
6 Pagi-( 14 Julai 2015) Apabila ditinggalkan bersama asben, asben aku bagi semangat. Tapi masih lagi sama. aku masih tak boleh teran. Doc dah mula marah-marah, sebab dia takut baby lemas dan aku tertidur sebab kepenatan. Mungkin itu cara dia. Sumpah memang masa tu aku tak tahu nak push. Dan akhirnya doc buat keputusan untuk czer. Even kena czer aku lega coz baby masih boleh diselamatkan.
7 Pagi -( 14 Julai 2015) aku ditolak ke bilik pemedahan. 2 kali sedut gas yang nurse cakap boleh tahan sakit tu, aku dah tertidur dan lansung tak sedar apa-apa.
8 Pagi -( 14 Julai 20155) Alhamdullilah lahir lah seorang kalifah kecil Allah yang dinamakan Ahmad Naufal Iman Bin Ahmad Fuad. Semoga menjadi anak yang soleh mendengar kata dan taat kepada ibu bapa. Betul-betul ikut due, 14.7.2015.



3.2 kg 



Wednesday, 17 June 2015

Yeaaayyy!! Kencing kotor dah turun. 36 Weeks already

Asslamualaikum dan hai.

Semalam I checkup macam biasa. Well benda utama sekali ialah ujian air kencing I, so keputusannya dah turun. Alhamdulliah dari 3+ turun 1+, dan tak payah makan antibiotic yang bucukk tu lagi. Cuma dapat ubat lawaskan air kencing sahaja. 

Yeaaayyy !!! I dah 36 minggu. Nurse cakap I dah dalam tunggu hari ajerr. Semalam bila doc scan babybump I, doc cakap kepala baby dah masuk dalam lubang peranakan( betol ke? mungkin) tapi doc cakap memang dah masuk dalam lubang. So bila bila masa jer kalau baby nak keluar. Alhamdullah sekali lagi coz semua nya baik baik sahaja. 

Allah tak sabarnya nak deliver tapi dalam masa yang sama I tak nak cepat masa berlalu coz I rasa macam tak puas jer nak merasai keindahan semasa hamil. Serious !!! indah sangat. Allahh syukur sangat kerana diberi peluang. 

Keperluan baby alhamdullah buat masa ni I beli yang perlu jer dulu. Maklum lah buat masa ni I dalam kesempitan. Mana nak settle hal rumah baru, nak sambut raya lagi( raya ke ??) hahahah kalau deliver sebelum raya, memang tak raya lah. Insya Allah semoga dipermudahkan.

Sekarang memang I tengah eksaited tunggu orang baru, insya Allah lepas deliver I update pasal rumah baru I plak. Dari sebelum pindah sampai lah pindah.  

Wednesday, 10 June 2015

Alahai Kencing Kotor Lah Pulak !

Assalamualaikum dan hai !

Result ujian kecing manis haritu dah pun keluar. Alhamdullah 4.00++. That means gula dalam darah I tak tinggi. Tapi...... kencing kotor I still tak hilang, dan masih 3+. Sedihhhh ! -__-

Doc kata if kencing kotor I tak turun and after buat ujian pada air kncing I and bermasalah kemungkinan akan dihantar ke hospital besar untuk scan masalah bua pinggang. Oh no ! I tak nak !!! I tak suka masuk hospital, eeeeuuuu. Nanti dia cucuk tang sana sini. I ni penakot bukan berani sangat nak kena cucuk-cucuk ni. Tapi I risau sangat dengan anak dalam kandungan ni. Semoga dilahirkan cukup sifat (sempurna) dan sihat hendaknya.

Keputusan ujian air kencing pun dah keluar last Monday. And nurse kat klinik yang I selalu checkup tu call and suruh I datang amek ubat. Kate nya doc dah oder ubat untuk I. Ubat tu agak mengerikan., setiap biji dimasukan dalam tempat kita nak tut dengan suami, nasib baik ubat tu hanya 3 biji jer . Masuk hari ni dah 2 biji. Esok yang terakhir. Moga-moga I dan baby sihat hendaknya. Aminnnn.

Saturday, 23 May 2015

Omg ! Air Gula Kali Ke 3 -_-

Assalamualaikum dan hai ! 

Last day I checkup and berat naik 2 kilo ( dah biase) tapi yang OMG sangat sebab I kena minum air gula buat kali ke 3 minggu depan (mata pandang ke atas tangan di bahu) 

Uols bukan tak tahu I dah 2 kali okey minum air gula tapi tak disahkan kencing manis. Alhamdullah syukur sangat. Tapi disebabkan berat I asyik naik 2 kilo setiap 2 minggu. Doktor suruh I buat lagi ujian kencing manis. Keredhaan I terpaksa okey!! 

Every checkup kan kena buat urine test. So last urine test I disahkan kencing kotor. Sebenarnya dari bulan lpas I dah diberitahu yang I kncing kotor, tapi I buat dek jer dengan teguran doktor. Antibiotic pun I tak makan. Tapi last day I checkup kencing kotor I naik dari 2+ ke 3+. I mula risau. Doktor cakap kemungkinan akan effect pada kandungan. Makin la I takut !! Serious weyy ! takut sangat apa-apa terjadi pada baby ni. 

I dah baca experience ibu ibu lain. So far memang bahaya kencing kotor ni.  Antara nya kelahiran pra matang. So sekarang I banyak kan minum air masak, minum air barli panas homemade. Dan makan antibiotic yang doktor bagi dulu(yang tak makan). Hope sangat kandungan I tak ada apa-apa. Insha Allah. Aminnn  

Thursday, 23 April 2015

Minum Air Gula Kali Ke-2

Assalamualaikum dan hai ! 
Macam biasa semalam adalah hari untuk I checkup mingguan untuk ibu mengandung, dan semalam juga lah I kena minum air gula. Waaaaa !! tak sanggup rasanya nak cerita kesedapan air gula tu(drama) Bab air gula 1, bab I kena cucuk amek darah sampai 3 kali pehal ?? Sakit weyyy! Nurse tu macam tak profesional jer. Sakit lepas tu darah dia sedut tak cukup. Dulu masa minum air gula kali pertama dengan daftar buku pink, amek darah tak de plak kes macam ni. Rileks je darah I kena sedut. Kali ni nurse yang amek darah tak berapa nak okey la, tapi dorang sume mesra alam and baik-baik belaka.

Semalam timbang berat just naik 800 gram je. Nurse cakap, berat tak cukup naik. Sepatutnya naik 1kg. Memang I sengaja tak nak kasi berat naik. Sebelum pergi checkup I puasa 2 hari. Sambil jaga makan sambil puasa sunat bulan Rejab. Selalunya berat I akan naik 2 kg sekaligus. Nurse akan mula membebel, cakap terlebih berat, nanti anak besar lah kena kencing manis la. -_-!

Bagi yang hamil anak pertama akan kena enject bagi mengelakkan kancing gigi pada ibu and bayi. So semalam 4 kali la I kena enject. Bulan depan lagi sekali untuk kancing gigi. Rasa bengkak-bengkak 1 badan kena enject(propa je) heheheh! 

Tuesday, 21 April 2015

Back Pain -_-!

Assalamualaikum dan hai !! 
I bersyukur sangat dapat pregnant walaupun lambat sebulan jer after nikah. Kira cepat jugak lah. 

Sekarang usia kandungan I dah 28 minggu means dah 7 bulan lah kan ? So eksaited nak jumpa budak kecik yg selalu   gerak-gerak dalam perut I ni.
Sekarang symptoms yang paling ketara adalah sakit belakang( back pain) 
Symptom kali ni memang I tak bole nak terima, coz setiap masa terasa. Nak tidur, baring or tengok tv. Sakit nya hanya Allah jer yang tahu. 
Semakin besar perut I ni semakin sakit I rasa. If sakit ni terjadi masa first trimester mybe I akan menagis like other symptoms. Tapi kali ni, semua sakit hilang setiap kali I rasa baby gerak gerak dalam perut I . Time tu I senyum sensorang and mula cakap- cakap dengan baby. 
I jadi sangat eksaited bila rasa dia gerak-gerak. Seolah olah nak pujuk Ibu dia yang kuat nangis ni. Allah !! 
Then setiap kali I tengok usia kandungan I bertambah, I rasa macam takmo bersalin cepat- cepat. Becoz I masih tak puas nak menikmati indah nya saat hamil. Seriously, I rasa sangat sangat bertuah bila diberikan peluang ni. I bersyukur sangat. Bagi I first preggy tak sama kot dengan second and seterusnya. 
InshaAllah baby yang I kandung ni lahir dengan sihat dan cukup sifat. Aminnnn. 



Thursday, 16 April 2015

Simple Contest For Great Gift - GiveAway Buy AVON Oline ^^


5 Hadiah Istimewa Untuk 5 Yang Bertuah
  • Hadiah AVON bernilai RM50
  • Hadiah AVON bernilai RM40
  • Hadiah AVON bernilai RM30
  • Hadiah AVON bernilai RM20
  • Hadiah AVON bernilai RM10
  • 1 hadiah istimewa untuk individu yang dilihat aktif!!
Just need to follow 3 easy terms :

  1. Share this post
  2. Follow blog http://avononlinemalaysia.blogspot.com (Buy AVON Oline Malaysia)
  3. Follow Google +1 (Laish Closet)

p/s: Dah settle semua syarat, komen "saya dah join contest buy avon online" di  Buy AVON Oline Malaysia ok. 

SELAMAT BERJAYA 

Tuesday, 14 April 2015

Mak Yong 6 Bulan Preggy

Assalamualaikum dan hai !!!
Rasanya dah lama tak update blog. ~Ehh ada ker orang kesah ??~ hahaha well I bukanya blogger pames macam Yuyu Zulaikah, Cik Epal, Namee Roslan and ramai lagi.

Sekarang kandungan I dah 26 minggu(bersamaan 6 bulan) ^^ third trimester.
Wahhhh cepat sungguh masa berlalu. Dan bermacam macam dugaan I hadap selama 6 bulan ni. 

Seriously first trimester adalah trimester yang paling gembira. Tahu sebab apa ??? Happy la wey sebab tahu diri mampu melahirkn zuriat dan bakal dapat baby yang comel(inshaAllah) dan tak ada morning sickness.

Then second trimester pulak, sangat mencabar. I sangat terasa tekanan masa second trimester ni. Masa tu I menangis sensorang dalam bilik air and tak share pun dengan sape-sape. Siapa tak stress bila keadaan badan makin mengembang(temban or gemuk) bukan sebab tak suka. Tapi jadi susah untuk buat rutin harian. Macam nak bangun duduk baring and nafas I makin pendek. Seriously I kadang-kadang rasa macam tak boleh nak bernafas(lemas dalam air). Kaki mula membengkak and selalu rasa sakit-sakit.

Sekarang I baru jer masuk third trimester. Mula rasa sakit belakang. Macam kerja angkut padi jer sakitnyer. Tapi best coz I dah boleh rasa baby gerak uolss! Geliheli jer rasenya. Tersenyum sensorang uollss!!! 

Nah I belanja 1 gambar before and after preggy. 
Comel tak yang tudung peach tu?? Mak Yong 6 bulan preggy uols ! 

Wednesday, 11 February 2015

Rezeki Baby Dan Emak Nya ~.~

Okay semalam I request nak makan KFC dengan hasben tapi dia tak bagi. Yerla selalu makan fast food. Kan tak baik untuk ibu mengandung. Fast food tidak mendatangkan apa-apa kebaikan pun seperti sedia maklum. Tak apa la, hasben cakap kalau nak jugak tunggu jumaat. 


Pada yang sama, I request nak makan pisang plak. Lepas mintak KFC tak dapat. I pun mintak la pisang. Dengan harapan dapat la konon. Tapi hasben cakap 'esok-esok la sayang'. 


So I sangat frust bila 2 benda yang I request tak dapat petang tu. I cari alasan lain. I tanye hasben mana sukun yang I nak tu. Hasben cakap rumah member dia ada tanan pokok tu. Tapi dengan kecewa nya hasben menjawab ' pokok belom nak berbuah lagi' Arrrrrghhhh bertambah la frust I. 

Dengan hati yang luka lara I keluar dari kereta dan masuk rumah dengan harapan dapat merehat kan badan setelah penat berkerja-cehhhhhh!

tapi....... jeng jeng jeng !!! 

Mak mertua I cakap, 'wani kat dapur ada KFC, pakteh bawak tadi, gie ler makan'
Hahahah, dengan laju nya pergi ke dapur dan melahap KFC tu. Kemudian I nampak pisang dalam pelastik, even 2 ketul pun dah membuat hilang kempunan I. Memang rezeki I dan anak petang tu nak makan.

After 6 petang, I pergi dapur then mak kata bawah tudung saji ada sukun goreng jiran bagi. Hahaha apa lagi dengan lahap la I makan. 



Alhamdullilah, syukur sangat petang tu.  ~.~

Tuesday, 10 February 2015

Pengalaman 1st Trimester


Macam-macam dugaan masa 1st trimester ni. Yang paling I tak sanggup adalah berat badan naik mendadak. Orang kata masa mengandung lah selera makan seseorang tu akan bertambah. Memang betul berlaku pada diri I. Satu hari berkali-kali I makan. Sarapan,minum pagi, tengahari, makan malam, makan tengah malam lagi.  Makan nak yang berat-berat plak tu. Setakat makanan ringan ni, memang I dapat tahan sekejap je lapar nya. 

Mabuk ?? I memang tak rasa lansung. Tapi kalau bab malas and rasa nak membuta jer tu memang ada. Pagi-pagi nak bangun pagi waktu cuti  memang liat sangat. Sumpah tak tipu. Lepas sarapan and hantar hasben pergi kerja, mata ni berat sangat. Nak tidur jer sepanjang pagi. Bila petang jangan cakap lah. Time panas-panas matahari tegak tu lah, mata ni mula berat. 

Emosi jangan cakap la. Hasben yang selalu jadi mangsa. Heeeee -.- 
Mana tidaknya, dah dia orang yang paling dekat and I berani. Memang tak ada orang lain lah yang jadi mangsa. 

Berat badan dah bertambah, memang berat lah I nak bangun dari duduk. Kadang-kadang kaki jadi sakit-sakit bila nak pijak lepas baring. Macam orang tua-tua tu. Sakit-sakit badan. Kulit badan I dah mula merekah. Systom ni memang akan berlaku,tapi  I punya teruk sangat uols. Sedih jer bila tengok masa mandi. 

Macam-macam menu makanan yang bermain dalam fikiran. Nak makan itu-ini. Setiap hari ada jer menu yang nak dimakan. Mana taknya berat badan naik. Selera dah macam orang yang baru balik dari planet pluto. 

Pape pun, memang akan rasa seronok bila layan kan. Rasa bahagia jer. Bagi I la kan, time ni lah I nak menikmati pengalaman hamil pertama kali dalam hidup. Mungkin 2nd and so on tak akan sama macam first time. So setiap hari I akan kenangkan setiap detik yang I lalui. 




Giveaway Free Template By CreamyLittleDiary

 Click Banner Untuk Join
Click Banner Untuk Join

Hadiah utama :
1 blog bertuah akan mendapat Free Template dari CreamyLittleDiary+
 diletakkan didalam bloglist CreamyLittleDiary

Saguhati:
10 blog bertuah akan diletakkan didalam bloglist CreamyLittleDiary

Pemenang akan dipilih melalui:
random.org 

 Pemenang akan diumumkan pada :
 3 April 2015, Insha Allah :)



Ciri-ciri blog yang saya impikan:  
1. Tema Blog Opcoz Pink - Hello Kitty
2. Tajuk / Nama & description pada header blog Tajuk> Belog Datin Sha (dulu single bolehlah CikGadisFantasy, sekarang status isteri orang) Description >cikgadisfantasy.blogspot.com
3. Header nak simple tapi ada hello kitty sebiji kalau boleh tak nak kebudak budak kan 
4. Maklumat menu - Sama macam sedia ada
5. Warna pilihan - F289D8 , EE38A2
6. Nama Font untuk tajuk dan description - Janda Elegant Handwriting



Blog Yang Ditag

1.Yahyah Shylla
2. Atiqah Jaidin


Wednesday, 4 February 2015

Pengalaman Minum Air Gula Klinik Kesihatan

Minum air gula ?? Siapa yang sedang berbadan dua tu mesti dah mengalami and akan mengalami. For those yang memang berpenyakit kencing manis jangan cakap lah. Memang rutin bulanan uols minum air gula ni.

Bila kandungan I dah mula masuk 4 bulan. Nurse klinik kesihatan dah mula suruh I untuk minum air gula supaya mereka dapat mengesan penyakit kencing manis pada ibu mengandung. Kalau nak diikutkan mama I memang ada penyakit kencing manis. Tapi I tak ada. Lagipun berat badan I naik mendadak, so akak ipar I cakap kemungkinan besar I akan dapat penyakit tu. Hurmmmmm.

Better tak ada dari ada. Why ??? Yela siapa tahan yang nak minum air gula tu setiap bulan ? Rasanya ?? Ya Allah... Tak payah rasa, bau jer pon dah cukup meloyakan.


Oke, bagi yang belom pernah minum air gula tu. Meh sini i kongsi sikit pengalaman I. Nurse klinik tu akan suruh uols berpuasa dari pukul 12 tengah malam sampai pukul 8 pagi esoknya. So uols kena lah makan kenyang-kenyang sikit sebelum kol 12 tu. Takot esok pagi tu uols kelaparan plak. Coz pagi-pagi uols sampai klinik, nurse akan amek darah dahulu. Mana yang tak kuat tu. Pengsan plak. After that, baru lah nurse bagi 1 mug air gula yang sedappp sangat tu (sambil tangan atas bahu, mata pandang atas)

Uols akan rasa air gula tu macam perit-perit sikit kat tekak. Bau dia, macam bau apa tah. Loya bila teringat balik. Uols tak dibenarkan makan selama 2 jam. Muntah pun dia tak boleh

After 2 hours, nurse panggil balik untuk amek darah buat kali ke-2. Ya Allah, seriau rasanya. I ni bukan boleh bab cucuk-cucuk ni. Masa nurse amek darah, I hanya pejam mata and berlagak macam tak takut. 

Nurse akan bagitahu keputusan pada next appointment. Macam I. I tak tahu lagi keputusan kencing
manis tu .


Monday, 26 January 2015

Stress ! Berat Badan Naik -_-



Streeesssss sangat sangat ! Berat badan iols naik mendadak. Sekarang dah 70 kg ! OMG. Berat naik dikira normal lah kan, coz lepas kahwin. Tapi takkan gitu banyak uols. Before kawen dulu 61 kg je pon. Now 70 kg. Lagipun sekarang iols preggy dah 15 minggu. Baru 15 minggu baju-baju yang ada dah tak muat !

Drama pagi pagi "Arghhhh nak pakai baju ape gie keja ni ? " "Baju semua sempit-sempit, bukan sempit dah ni, nak sarung pon tak boleh"

Nak beli baju mengandung rasa macam awal lagi, coz baru 15 minggu, cuma badan jer yang mengembang. Tapi kalau dah gini gaya nya. Memang iols patut beli baju tu. Iols ingat nak berjubah jer. Tapi masalah nyer sekarang, kalau nak tempah bukan main mahal lagi kos nya. Lebih mahal dari baju dah siap. Kalau yang dah siap punya plak, untuk saiz iols memang susah sikit. Ada jer yang tak berkenan.

Lepas tu. Husben iols tak bagi iols pakai seluar. Kalau seluar mengandung tu iols tak minat. Nak beli kain pon problem jugak. Kain yang iols minat mesti pendek. Haissshh putih mata jer tengok.

Makin berlaki ni makin bertambah selera makan iols. Kalau preggy ni jangan cakap la. Disebabkan iols tak ada gangguan loya dengan muntah. Lagi kerap iols mencekik.

Wednesday, 14 January 2015

Mengidam 3 Bulan - Fish N Chips Marrybrown


Belas Kasihan Google

Dari minggu lepas tekak ni memintak Fish N Chips jer. Berdesup laju terbayang Fish N Chips Marrybrown. Tak tahu kenapa. Mybe sebab dekat situ jer kott yang Sha tahu ada Fish N Chips and selalu makan.

Nak kata tak pernah makan. Bila teragak terus jer pi makan. Tapi kali ni rasa lain pulak. Meleleh air liur bila menatap gambar makanan tu. Sha yang nak makan ker ? Baby comel dalam perut ni yang mintak ?? Pandai ae baby ibu. Makan nak yang western kau...!
Dari masa tu request dekat suami. Asyik tak sempat nak pergi beli jer. Suami sekarang dah busy dengan kelas malam. So semalam merajuk-merajuk mintak dia belikan Fish N Chips ni. Tapi dia tak sempat nak pergi beli dekat Marrybrown. Untuk tak nak Sha rasa kempunan, dia belikan Chicken Chop dekat area MITC. Tak berapa sedap lahh Chicken Chop tu.
Hari ni, demi menyempurnakan misi untuk makan Fish N Chips Marrybrwon yang direquest oleh baby yang comel. Rehat nanti akan akan pergi Giant Cheng. Beli dekat situ. Hope baby kuar nanti tak ada lah air liuh dia meleleh. Bak kata orang, apa yang mak dia tak dapat makan sampai meleleh-leleh air liur tu.