Monday, 22 May 2017

Penangan Jus Kunyit Malika

Assalamualikum dan hai !


Jus kunyit Malika, pernah dengar or pernah rasa tak ? Ekceli ni botol ke 2 aku minum jus kunyit ni. Masa aku dalam pantang, aku tak merasa minum jamu or air kunyit. Disebabkan Opal jaundice sebulan, terpaksa lah aku tahan dulu dari minum or makan makanan yang berasakan kunyit, halia dan sewaktu dengannya. Sampai habis pantang pun aku masih tak berurut atau makan jamu. Big mistake untuk aku yang sangat noob pasal pantang beranak.

Lepas setahun baru aku terhegeh untuk berurut dan makan jamu. Sebenarnya aku beranak secara operate tu yang aku amek mudah dalam semua hal. Pilis pun aku tak pakai. Haisssh. Seriusly aku pernah kena bengkak urat. Sakit dia Allah jer yang tahu. Lepas aku amek keputusan untuk berurut baru aku rasa lega dan badan rasa ringan sangat-sangat. Kemudian aku try Jus Kunyit Malika direkemen oleh kawan yang mengamalkan. Sebelum ni aku minum jugak jus kunyit tapi jenama cap kampung ori buatan sendiri. Hehehe. Yang ori dari kampung tu jangan cakap la, nak telan aku kena tutup-tutup hidung. Dengan rasa loya lagi. Kemain pekat rasa kunyit dia. Tapi Jus Kunyit Malika ni first time aku try. Wahhhh ! aku rasa sedap. Macam air eskrem soda. Heheheh. Sebab tu dah 2 botol aku minum.

First aku minum sebab aku nak buang angin dalam badan. Yes, memang badan aku ringan. Tak rasa sakit-sakit sendi or sakit belakang. Aku minum sampai habis. Bila dah habis aku tak beli lagi sebab masa tu aku dah rasa sedap badan, so anggapan ku meleset sama sekali. Selang beberapa bulan badan aku sakit-sakit balik. Macam orang kerja kontrak tau sakit dia. So aku amek keputusan untuk beli and minum jus kunyit Malika.

Masa aku beli tu, memang aku alami keputihan. Teruk jugak lah. Sampai gatal-gatal. Masa tu aku boleh wat lek wat peace macam tak de benda. Ekceli kalau keputihan pakej gatal-gatal kan dah tahap bahaya. Sejak aku amalkan minum jus kunyit Malika yang ke 2 ni. Alhamdulillah, baru aku perasan yang keputihan aku dah takda. Gatal-gatal pun takda. Badan pun dah rase ringan-ringan. Masa beli jus tu aku tak perasan  khasiat yang ada dalam jus kunyit Malika. Aku ingat hanya untuk orang pantang bersalin je. So amazing. Yuhuuuu




Wednesday, 17 May 2017

Tauhu Berlauk Sudah Ku Tahu By Projector Band

Assalamualaikum dan hai!

Aku bukan lah penggemar tauhu. Sedangkan tauhu yang kat mee goreng pun aku asing kan. Heheh. Tapi semenjak aku makan tauhu sumbat berlauk by Intan Syahira (kawan aku) alhamdulillah, now aku dah pandai makan tauhu. Boleh dikatakan selalu jugak lah aku buat sendiri tauhu sumbat berlauk tu. Husben pun suka makan. Nanti aku share resipi tauhu berlauk tu keyy.

Now aku nak share resepi Tauhu Berlauk Sudah Ku Tahu by Projector Band. Ngehnghngeh




Bahan - bahan 


  1. Tauhu Jepun (yang tiub tu )
  2. Cili Merah dibuang biji
  3. Tauhu biasa
  4. Isi Ayam @ Isi Udang @ Kedua duanya
  5. Daun Bawang
  6. Telur Ayam dalam 3-4 biji
  7. Serbuk Perasa/kiub ayam maggie/garam/lada sulah


Kaedahnya 


  1. Bersihkan isi ayam, telur ayam dan tauhu biasa, kemudian blend bersama tauhu jepun. Kalau adunan nampak seperti tak boleh diblend dengan baik, boleh tambahkan telur. 





      2. Selepas semua bahan diblend halus, boleh masuk kan daun bawang dan racikkan cili merah.



    
       3. Sambil kacau, boleh lah tambah bahan perasa, kiun ayam, garam dan lada sulah secukup rasa. 

      4. Sementara itu, naikkan dapur kukus. Bagi aku yang baru kahwen, memang takde dapur kukus ni. Tapi aku DIY je dapur kukus aku guna periuk nasi. Kihkihkih. Next time aku dah boleh beli dapur kukus tu. Coz aku rasa macam nak buat kuih ler pulak. 


      5. Masukkan adunan ke dalam bekas, kemudian kukus sehingga kental selama 15-20 minit.
      6. Selepas adunan kental boleh lah dipotong ikot kesusaian untuk di goreng. 



     
        7. Bila dah dipotong, bolehlah digoreng. Sebelum goreng celup telur dulu baru enakk dong. 







Tadaaaa. Tauhu Berlauk Sudah Ku Tahu By Projector Band. Boleh dimakan bersama sos, kuah cili atau nasi. 


Friday, 5 May 2017

Happy Birthday To Me

Assalamualaikum dan hai !


Alhamdulillah sekarang genap la usia aku 26 tahun 3 hari. Ngeh ngeh ngeh. Nak kata dah boleh kawen memang aku dah kawen pun. Nak kata dah layak jadi mak org pun aku memang seorang ibu kepada seorang anak. Cuma boleh cakap, dah boleh tambah anak jer. Hiiiiiii πŸ‘ΆπŸ‘Ά

InshaAllah kalau ada rezeki aku dan husben bertambah lah anak kiteorang. Memang plan nak tambah lagi 1 untuk dijadikan kawan  Opal, then boleh lah tutup kilang untuk seketika sehingga diberitahu kelak. Kah ! πŸ˜‰πŸ˜‰

Masa birthday aku haritu, husben kata aku boleh pilih tempat makan yang aku nak. Aku tanya, "mana-mana pun boleh ? dia jawab ''apa-apa je boleh, mintak jer " So aku decide nak makan Seoul Garden. Kenapa Seoul Garden ?? Lagipun tempat tu bukan la baru or hipster sangat tapi sebab aku memang tak pernah makan situ heheheh 😁😁. Sebelum-sebelum ni dah banyak kali aku ajak husben makan situ tapi dia taknak. Dia jenis suka makan kedai yang bukan dalam mall. Contoh macam kedai-kedai biasa tepi jalan. Kalau kiteorang teringin makan western. Dia just cari kedai western yang shoplot tu jer.  Seoul Garden ni dalam Mahkota Parade disebabkan birthday aku, so dia layan kan lah sehari. Birthday girl la katekan kihkihkih πŸ˜‰πŸ˜‰

First time makan Seoul Garden, aku teruja kau. Tengok banyak sangat menu, haha. Husben lagi teruja, sebab dia dah terpandangkan kambing yang diperap dengan blackpaper. Feberet dia tuuu !  Opal free of charge. Menu ada, ayam, seafood, ais krim. nasi goreng, fries ehhh memang banyak la. Tak terkata aku nak type. Kahh πŸ˜†πŸ˜†


Sumber Encik Google. 


Aku belanja gambar Opal dan kulit udang. 

Menu utama husben adalah udang. Bagi dia udang sekarang mahal. So bila makan macam ni, manfaat kan la waktu yang ada. 😎😎 Aku layan Opal. Layan dia makan hot dog, bebola la sayur la. Behave sangat Opal masa ni. Aku dan husben bergembira makan. First time Opal behave taw 😐😐 Mungkin sebab birthday aku kot. Dia bagi aku kesempatan makan kenyang-kenyang. Ekceli kalau makan dengan Opal aku lah orang yang paling tak kenyang. Time aku makan lah dia buat hal, nak tek la, lari sana sini la, main kucing la 😐😐😐. 

Memang sedap Seoul Garden ni. Sampai harini aku terbayang-bayang lagi makan dia. Hmmmm dapnyaaaa. Huben nak lagi boleh takk ?? Hehehe 😁😁

Ehh jangan ingat birthday husben belanja makan jer. Aku dapat hadiah jugak. Alhamdullilah, husben ada rezeki lebih. LOve you husben. Muahhhh ! πŸ’“πŸ’“



 Masa balik dari makan tu aku dah macam kecewa sikit sebab pikir memang husben tak beli hadiah ke ? Sebab dia senyap je sampai jer rumah  terus tidur sebab masing-masing kekenyangan. Ekceli aku dah pesan dah, aku kata kalau hadiah seliper je pun aku terima. Sebab aku dah kata tak kesah beli hadiah apa-apa yang penting dia beli tak bawak or tak bagitahu aku (macam suprise gitu). 3 tahun perkenalan dengan dia(setahun masa baru-baru kenal + 2 tahun lepas kawen). 3 kali dia bagi hadiah berkonsepkan nak apa oder πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯. Sekali dia suruh aku pilih nak beli apa, aku pilih tuk beli kasut sukan. Second dia bawak aku pergi kedai kasut pilih kasut apa yang aku nak tak kesah berapa ringgit. Mahal pun dia bayar. Third tahun lepas, dia tanya aku nak apa lagi πŸ˜”πŸ˜” Aku jawab gelang emas. So dia bawak aku pergi pilih sendiri gelang emas tu. 

Tahun ni dia buat kejutan belikan cincin belah rotan letak atas perkataan I πŸ’™ U . Kihkih romantik la jugak. Lepastu duk depan TV acah-acah macam tak de apa-apa. Happy je masa tu. Tq abang sebab bahagiakan ayang. (dia memang selalu baca blog aku harap-harap dia baca) Kahhhh ! 





Friday, 24 February 2017

Ciri-ciri Stroller PIlihan Hati

Assalamualikum dan hai !


Bagi aku stroller memang penting. So bila ada anak kedua nanti. Aku dah mula listkan stroller yang patut aku beli and ikut bajet yang ada. Memang masa Opal dulu aku tak beli. Disebabkan ikut cakap orang, sekarang aku dah mula menyesal. Ekceli kalau beli masa anak first memang tak akan rasa ralat, sebab adik-adik dia boleh guna kendian hari. Tapi bila dah nak masuk 2-3 orang anak baru nak beli rasa macam membazir pulak. Hmmm

So kat sini ada dalam 3 jenis stroller pilihan hati. 1. Aldo/Baby Trone 2. Quinny Zap Xtra 2.0 3. Foo Foo/ Donna.  First rasa menyesal tak beli stroller, aku dah mula berminat dengan stroller roda 3. Bagi aku pattern roda 3 ni memang memenuhi citarasa. Bukan aku malah ibu-ibu di luar sana. Yang Paling aku suka SCR6 Maroon. Memang tertarik sangat. Sejak aku baca feedback ibu-ibu yang guna. Dorang kata stroller ni berat dan makan ruang. So terus aku cancel.

1. Aldo atau Baby Trone. Kenapa ? Fist Dia compact dan jimat space and boleh bawak travel.

Plus stroller gini ringan. So tak menyusahkan lah bila dah anak 2-3 nanti. Capai terus bukak and siap. Then nak masuk kete, lipat terus campak dalam bonet. Senang !! Harga pun tak mahal sangat. Aldo RM500++ dan Baby Throne pula RM300++. 

2. Quinny Zap Xtra 2.0. Disebabkan aku dulu minat jenis yang 3 rodaSo aku pilih Quinny. Kenapa ? Sebab Quinny boleh lipat sekali dengan frame and boleh letak sekali carseat (maxi cosi) So macam, 2 dalam 1. Biasa baby 4 bulan kebawah masih tak tegap untuk duduk. Boleh lah guna maxi cosi untuk baby 4 bulan ke bawah. 


Harga pun boleh tahan. RM1,400-RM1,600. Aku minat sangat warna merah. InshaAllah kalau ada bajet memang nak beli. Beli mahal sikit takpe. Boleh simpan lama.

3. Foo Foo / Donna. Ekceli Donna. Tapi ada yang jenis ciplak and harga murah dari Donna iaitu Foo Foo. Donna Rm2k gitu. Foo Foo ni Rm1300++. Kenapa aku suka ? Sebab 2 dalam 1. Stroller carseat.  

Kekurangan stroller ni cuma budak 1 tahun mungkin tak akan selesa coz ruang dia macam sempit sikit. Yang ni sesuai 1 tahun ke bawah. Kalau tengok pun boleh tahu.


So kesimpulan nya sekarang. Ketiga-tiga stroller ni sangat berguna. Sampai aku tak tahu nak pilih yang mana. Haishhh !

Tuesday, 14 February 2017

Short Vacay Pulau Besar Melaka

Assalamualaikum dan hai !

Pulau Besar ? Nama jer duk Melaka, tapi aku belum pernah menjejakkan kaki kat Pulau Besar ni. Ekceli bukan aku nak sangat pergi, coz aku sendiri tak pernah mengoogle tepat-tempat yang menarik di Melaka. Ini pun ajakkan dari akak ipar sendiri. Nak dikatakan memang setiap bulan or kelapangan dia akan ke Pulau Besar untuk mengutip hasil laut. Dah tempat wajib bagi dia dan family. Plan punya plan tup-tup kami pun sampai !



Alhamdulilah perjalan kami dipermudahkan even masa nak ke jeti, aku dari rumah memang tak bawak lesen dan IC. Memang cuak lah, dengan perangai Opal nak menyusu masa aku drive. Aku dan suami berpisah, kiteorang bawak 2 buah kereta untuk keselesaan bersama. Lagipun tak jauh dari rumah mama. Dalam setengah jam je.

Pulau Besar ni macam-macam, cerita ada. Aku tak nak lah cerita. Uolss boleh mengoogle sendiri sejarah Pulau Besar ni. Aku hanya akan cerita part holiday aku jer. Untuk boat ke Pulau Besar aku dan family 5 orang + Opal budak tak sampai 2 tahun. Orang boat tu chage RM60 untuk oneway. Tapi kalau return RM100. Okey lah, bagi aku not bad harga dia. Untuk family akak ipar aku lak FOC coz dorang ada boat sendiri. So aku amek oneway jela, balik nanti aku just naik dengan dorang. Disebabkan dorang sampai dulu sehari sebelum aku dan family. Terpaksa la aku naik boat yang berbayar untuk ke pulau. 

Masa sampai air dah surut. Aku memang tak mandilah. Panas-panas terik petang tu. Opal jer mandi. Untuk aktiviti husben pula dorang yang lelaki pergi mengutip hasil laut. Menjala dan memasang jaring. Belah malam pula, husben dengan hobi nya memancing. Memang itulah tujuan utama dia. bak kata family akak ipar, memang banyak ikan kat Pulau Besar ni. Malang nasib suami coz masa kiteorang pergi ni bukan musim ikan kot. Lansung tak dapat ikan. Kesiann ! Yang paling gembira mesti lah Opal. 





Budak yang dalam kesejukkan mandi laut


Kekonon sweet main buai gitu, ala-ala bawang merah dekat pokok beringin. Haha


Cover sikit, takot tali tu putus jer. Badan dah berat. 80 kilo uols !!

Aku, family dan family akak ipar tidur dalam khemah. Ekceli tidur dalam khemah memang okey sangat. Kemudahan makan dan mandi memang dekat. Sebelum pergi  aku riki chalet dekat situ, RM 150 atas bukit dan RM 180 bawah bukit. Bagi aku macam tak berbaloi, chalet jauh dari laut. Penat nak jalan then mahal !. So aku putuskan untuk tidur khemah jer. Khemah pula memang dari akak ipar sediakan. Besar dan selesa. Aku Opal dan mama tidur khemah. Adik dan husben tidur atas tikar dekat luar. Ekceli dorang nak pergi memancing so tak kesah pasal tempat tidur. Transport dekat pulau tu memang mahal. Tapi bab makan tak jauh beza dari bandar. So far, untuk beriadah or jalan-jalan di Pulau Besar ni amat berpatutan. View pulau ni pun tak kurang cantik. Sedap mata memandang.



Tuesday, 3 January 2017

Sambutan Tahun Baru

Assalamualaikum dan hai !

Sambutan tahun baru aku yang memenatkan. Almaklumlah, MIL aku pilih tarikh 31.12.2016 untuk majlis bertandang. So, kau rasa ? As a menantu aku kena lah rajin-rajin tangan kalau tak mampos kena umpat. Kena umpat lain citer beb ! Kena marah dengan husben tak tahan. Hehehe . Walaupun MIL aku menggunakan 100% semua dari catering but still penat coz ke hulu ke hilir macam anak aku yang kahwin. Hahaha !

Alhamdulillah majlis berjalan lancar. Opal pun baik sangat masa majlis. Dia pukul 10 pagi dah nak tidur. So aku pun bagi tek dan tidur kan dia. Memang time tu majlis baru nak mula sebab dah ada jemputan sorang dua orang sampai. Majlis dah nak penutup dalam pukul 3 petang camtu. Time tu dah hujan lebat. Orang pun dah makin reda. Opal pun bangun dari tidur. Wahh aku adalah orang yang paling bahagia haritu. Sebab Opal tak ada untuk mengacau kerja aku.

Lepas hujan reda. Aku sempat menyumbangkan suara yang tak berapa nak sedap ni. Karoke time ! Me with husben and me with "BIRAS". Walaupun tak sedap aku perduli hape ni majlis rumah aku, so lantak lah !


Memperkenal aku dan husben, adik ipar (pengantin lelaki) dan pasangan nya. Abang ipar dan isteri. Yang tak berteman tu sorang single (MIL) lagi sorang dah berpunya. Kihkihkih. Masa ni Opal tengah sedap diulik mimpi. Maklum lah dia yang paling busy malam sebelum majlis. Hahah !


Kiri sekali aku lah yang chubby-chubby comel tu. Sebelah tu biras. Ekceli aku kena panggil dia kaklong sebab dia kahwin dengan along husben aku, tapi disebabkan dia muda 4 tahun dari aku. So, weols panggil nama je. Wani (aku)-Tira(isteri along). Even dia muda aku tak pernah bahasa kan diri AKU KAU  dengan dia. Pengantin tua setahun dari Tira. Kanan sekali tu adik ipar aku. Single but not available. Tunangan orang. Hehehe !



Aceceh ! Siapa lah yang posing ala-ala model ni ? Hahah ! Ramai tanya aku, pregnant ke ? Ekceli belum ye kengkawan. InshaAllah aku berusaha tahun 2017 ni. Kalau diberi kesempatan pregnant lagi.

Jangan tanya mana Opal ye. Memang gambar dia takde. Huhu