Friday, 11 August 2017

Kantung Kosong ~ 7 weeks

Assalamulaikum dan hai !

10 haribulan aku dah mula untuk daftar buku pink. Macam biasa, bagi aku yang dah ada pengalaman ni aku dah tahu procedure dia memang makan masa. Amek darah, ujian air kencing dan jumpa doctor gigi. Ekceli masa habis jumpa doctor aku kena jumpa doctor gigi tapi masa tu aku dalam kebingunggan aku terlupa pasal doctor gigi.

Kenapa aku kebinggungan, sebab doctor scan and sah kan kantung aku kosong. Aku tak pasti kenapa kantung kosong. Mungkin terlalu awal atau memang proses persnyawaan tu tak menjadi. Aku cuba google kes-kes kantung kosong. Ada yang kata 7 minggu memang tak nampak tapi lepas 2 minggu janin mula kelihatan. Tapi ada jugak yang kata lepas 2 minggu kantung still kosong dan akan keguguran sendiri. Doctor bagi aku masa 2 minggu untuk datang scan semula. Aku tanya la, kalau betul lepas 2 minggu tu still kosong, aku kena gugurkan ke ? Doctor jawab yess !

 Ini adalah contoh kehamilan normal dan kantung kosong iaitu (Blighted ovum). Sumber dari google


10/8/2017

Ini pulak aku punya. Memang terang-terang kosong atau aku je yang tak nampak. Doctor yang scan tu scan sambil cakap ' ini kantung awak, dah nampak tapiii " Disebabkan ini kehamilan kedua so aku tahu lah bentuk janin tu macam mana. Cepat-cepat aku jawab "kosongkan doctor" Doctor pun "hmmmm" Dia tanya aku banyak kali, betul ke tarikh last period tu ? Sebab ikot perkembangan janin tak selari dengan usia kandungan. Sepatutnya seusia 7 minggu dah nampak dah tapi perkembangan kantung aku macam 5 minggu. Tak mungkin aku silap kira, sebab setiap kali aku period aku tanda kat kalender dan tak mungkin salah.

Ekceli masa doctor cakap tu aku okey sebenarnya. Yela aku tak sedih tak gembira cuma terima dengan redha. Andai kata betul-betul kandungan ni tak menjadi, aku pilih untuk gurgurkan. Mungkin Allah dah sediakan yang terbaik akan datang. Lagipun aku dah ada Opal, so tak da lah terasa kehilangan sangat. Dalam masa yang sama aku dan suami kecewa sikit sebab kami dah eksaited nak ada baby. Baru aku tahu kenapa orang tua-tua tak bagi kita kecoh-kecoh di awal kehamilan. 

Memang semua tak tahu aku pregnant kedua, cuma family je. Tapi disebabkan suami terlalu gembira sampai update status kat facebook. Aku dihujani dengan soalan & ucapan tahniah dan soalan paling biasa "dah berapa weeks ?" Aku sebenarnya tak sampai nak cerita tapi terpaksa jugak la cakap pasal kantung kosong tu kat semua orang supaya aku tak simpan harapan dengan kandungan ni.

Takpe lah ;agi 2 minggu aku berserah pada takdir tentang kandungan aku ni. InshaAllah aku akan terima berita yang baik-baik. Semoga dipermudahkan urusan aku untuk pregnancy kedua ni.

Wednesday, 9 August 2017

Lelaki Atau Perempuan ?

Assalamualaikum dan hai !

Pregnancy kali ni aku masih tak ada morning sickness tapi tapiii aku kurang selera makan. Hahaha Good news betul lah ! Masa Opal dulu 24 hours aku mencekik, perut asyik berbunyi dangdut lapar. Haissh, alasan baby yang nak makan padahal ibu dia yang ngada-ngada nak makan.

Sejak dapat tahu aku pregnant masa tu, aku jarang makan banyak kali. Kadang tu aku makan sepinggan pun tak habis. Ekceli aku bukan macam tu okeyy. Jenis aku makan tak pernah cukup, maksudnya kalau makan sepinggan mesti nak tambah lagi. Aku harap-harap sangat pregnancy kali ni aku tak sebesar 1st pregnancy. Why ?? Sebab aku serik makan je manjang sampai berat badan cecah 90 kilogram ! Makaiiiihh nak cari baju untuk pakai seharian pun takdo ! Baju jalan or pregnancy lansung tak muat uols !

Masa lahir kan Opal dulu aku tak scan gender, so aku tak tahu aku akan beranak kan anak perempuan or lelaki. Tapi naluri aku kuat mengatakan aku akan lahirkan anak perempuan. Sampai aku tak perasan aku selalu makan benda-benda yang menunjukkan tanda-tanda anak lelaki. First aku selalu oder kek cheese meleleh. Tak kira la perisa apa, coklat pandan or strawberi. Memang akan makan lah 1 bekas seminggu. Aku ingatkan manis-manis(orang cakap makan manis-manis perempuan) ekceli no !! Cheese kan masin. Hahahah Then aku suka makan cencalok. Cencalok ni mak mertua aku buat sendiri so fresh-fresh geragau dia. Tak macam dalam botol yang jual kat tepi jalan tu. Kalau ada cencalok 2 pinggan nasi panas aku sebat, sampai nk 3 pinggan pun hadoo ! Cencalok memang masin sebab bahan utama dia geragau , nasi panas dan garam lepastu perap. Tu yang keluar bebird. Hihihi Selain tu, kalau ikut kalender gender cina memang boy pun. Orang kata jangan percaya sangat, mungkin kebetulan.

Untuk 2nd pregnancy ni aku macam tak kesah anak lelaki or perempuan. Aku sebenarnya rindu nak shopping barang baby. Tapi sejak-sejak akhir ni aku mula risau pulak. Yess memang dulu aku nak sangat anak perempuan, tapi bila aku paham konsep "itu semua Allah tentukan" aku dah tak kesah janji anak aku keluar nanti sihat dan sempurna. Baru-baru ni sepupu aku baru melahirkan anak kedua iaitu perempuan. So dia dah sepasang. Bila aku tengok kawan-kawan aku pun dah 3 orang ada anak sepasang aku mula risau. Aku takut tak dapat anak perempuan. Aku mula down. Tapi aku de jugak guna kalender cina (amaran : jangan terlalu percaya)


Kalau ikutkan umur aku sekarang 26 tahun (2016) tapi baby lahir masa umur aku 27 tahun iaitu bulan 3. Due date 28 / 3/2018  (tahun depan) So dapat lah kaler pink. Kaler pink girl.

Tapi aku ada jugak guna kaedah calculator. SINI


 Mula masukkan tarikh lahir ibu. Macam dia atas. Tekan continue



Kemudian dia akan suruh kita masukkan due date baby. Lepastu continue lagi.


Tadaaa ! Tapi ini semua tak boleh percaya. Aku percaya bila dah scan and konpem 100% baru aku percaya. Lepastu baru boleh shopping baju baby. Opkos la Hello Kitty and Pink !!

Friday, 4 August 2017

So Excited !! My Second Pregnancy

Assalamulaikum dan hai !

Aku bersyukur dan gembira sangat. Yess ! I'm pregnant. Dalam kiraan aku guna apps sekarang lebih kurang 6 minggu usia kandungan, sekecil kacang pea. Alhamdullilah, aku terima dengan hati yang terbuka. Ekceli memang aku rancang untuk tambah anak selepas usia Opal 2 tahun. Genap je Opal 2 tahun aku pun dihadiahkan dengan berita gembira.

Aku last period masa bulan 6 iaitu 21 haribulan. Dari bulan 1 aku dah mencuba, tapi belum diberikan rezeki. Kadang tu aku terfikir negative. Kenapa aku masih tak pregnant lagi. Aku akui masa untuk dapatkan Opal dulu aku gap 2 bulan lepas bernikah.

 Bila masih belum diberikan rezeki aku buat keputusan untuk menguruskan badan. Start dalam bulan 6 haritu , awal ramdhan aku dah berdiet. Sebelum aku diet berat aku hampir-hampir 80kg, dalam 78-79 kg. Lepas sebulan, masa raya aku timbang 74-75 kg. Kihkih masa tu gembira nau nau ler. Bila dah hujung-hujung bulan aku dah syak yang aku tak period lagi. Aku tak sangka pun akan positif. Sebab sebelum ni memang period aku ada lambat sikit tapi bila test negative je manjang.

Masa tu aku tak tahu apa perasaan, suka or sedih. Yerla dalam aku tengah berkobar-kobar berdiet terpaksa pulak stop sebab dah pregnant. Tapi bila suami aku berikan respon yang baik. Perasaan negative tu mula bertukar positif. Now, aku rasa sangat eksaited bila pregnant. Even dulu aku pernah cakap, 1st dengan 2nd pregnancy takkan sama eksaitednya maklum lah 2nd kan. Tapi bagi aku sekarang, kalau 2nd ke 3rd ke yang ke 10 ke aku still rasa macam 1st pregnancy. Ternyata sangkaan aku dulu meleset. Huhuhuh.


Ini test UPT yang pertama tak ingat pulak tarikhnya tapi hujung bulan 7 dalam 28-29 / 7 / 2017 macamtu. Nampak sangat kabur tapi aku yakin aku pregnant. Kenapa ?? Sebab Opal dulu pun macam ni. Lagi pun boleh tahu kann memang aku tak period dah sebulan. 


Ini UPT test yang aku buat pagi tadi 4 / 8 / 2017. So tak ada keraguan lagi tentang kehamilan aku ini. Heheheh

Aku mengaku masa aku 1st pregnant dulu. Opal dalam perut aku blur / kosong pasal pregnancy. Umur bukan budak, 23 tahun kot ! Tapi aku kosong. Yang aku tahu , shopping baju baby comel-comel, beranak tu sakit, cuti 2 bulan dibayar gaji. Hahahah. 

Bab pantang, supplement, urut lepas bersalin, penjagaan diri lepas bersalin. Memang aku amek mudah. Bab beranak lagi aku kosong. Sebab tu aku beranak czer gara-gara tak reti teran. Huh ! Aku harap 2nd pregnancy ni aku lebih bersedia dari dulu. Aku nak beli yang perlu, benda wajib "berpantang" dan paling penting aku boleh beranak normal, InshaAllah. Aminn

Bila dapat tahu yang aku pregnant, masa awal-awal ni la aku dah mula makan dan minum benda-benda berkhasiat. Acid folic aku dah beli, tak payah tunggu klinik bagi. Nak tak nak aku paksa jugak diri aku minum susu. Aku amalkan susu HL marigold. Alhamdullilah, diterima tekak. Suami suruh aku minum susu tepung ibu mengandung. Bukan aku tak nak, aku takut jadi macam pregnant kan Opal dulu. Susu lansung tak boleh terima oleh tekak. Paksa jugak minum, tak sampai setengah jam, perut dah mula memulas dan loya and muntah semula susu tu. Tapi aku akan cuba untuk minum susu ibu mengandung. Kalau tak boleh jugak, terpaksa la aku minum HL je.

Banyak feedback yang positif berkenaan pati delima Gulsan. Semua dari ibu-ibu mengandung. Ada yang kata naik kan HB, ada kata lepas beranak anak kurang and takda kuning, selain itu delima kan memang buah yang berkhasiat. Mana tahu aku dikurniakan puteri pulak ni, putih melepak dia keluar nanti. InshaAllah. Heheheh. 


Bercakap pasal anak perempuan. Memang masa aku plan nak tambah anak haritu, aku guna calender gender chinese. SINI. Aku sungguh nak anak perempuan sebab Opal dah boy. Cucu belah mama masuk Opal 3 boys. Cucu belah mertua Opal first and sorang. So harap la aku dapat pregnant kan girl. Sampai aku larang suami makan seafood sebelum nak bersama. Hahaha Tapi tak da rezeki masa tu, so aku macam tak kesah dah bila bersama. Tup tup melekat pulak. Aku macam redha je sekarang boy ke girl ke aku terima dengan hati terbuka. Dan aku sayang kedua-dua anak aku nanti. Semoga aku boleh berlaku adil. Aku dah buat keputusan. Lepas beranak yang kedua ni nanti. Aku akan merancang, sampai kedua-dua dah sekolah baru aku akan fikir untuk tambah anak LAGI. Hahaha. Aku nak guna perancang Implan. Orang cakap anak tu rezeki, buatpe nak rancang-rancang, orang len nak dapat anak kemain susah lagi bila kau dah boleh nak sekat-sekat pulak. InshaAllah kalau diberi rezeki aku takkan tolak.